Business Internaţional

Drumul spre uitare al Tezaurului României de la Moscova. 100 de ani după

Drumul spre uitare al Tezaurului României de la Moscova....
09.03.2019, 21:17 742

Aleksandr Vladimirov, ministru consilier al Ambasadei Federaţiei Ruse, spunea în urmă cu 18 ani că problema tezaurului este "o problemă istorică, ce trebuie lăsată istoriei". Negocierile continuă însă şi astăzi.

Tezaurul în negocierile privind Tratatul de bază bilateral

Problema tezaurului român de la Moscova a constituit, alături de problema denunţării, de către Rusia, a Pactului Ribbentrop-Molotov, unul dintre punctele “sensibile” în cadrul negocierilor româno-ruse privind încheierea Tratatului de bază bilateral. După numeroase negocieri, în primăvara anului 1995, miniştrii de Externe ai României şi Federaţiei Ruse, Teodor Meleşcanu şi Evgheni Primakov, şi-au declarat disponibilitatea de a semna documentul, partea română răzgândindu-se, însă, în ultimul moment. Principalul obstacol în calea încheierii tratatului a fost dat de refuzul părţii ruse de a denunţa, în textul documentului, Pactul Ribbentrop-Molotov. Semnarea a fost astfel amânată pentru o dată ulterioară, autorităţile de la Bucureşti căzând de acord asupra faptului că, în definitiv, încheierea Tratatului cu Federaţia Rusă nu constituie o prioritate, priorităţile politicii externe româneşti fiind, pentru anul 1995, semnarea Tratatelor politice de bază cu Ungaria şi Ucraina.

Negocierile purtate pe marginea încheierii Tratatului de bază româno-rus nu au adus schimbări semnificative în poziţiile celor două părţi nici în cursul anului 1996, problema încheierii tratatului bilateral rămânând în stadiul intenţiilor pur declarative, fără rezultate concrete. Astfel, Rusia şi-a exprimat în repetate rânduri disponibilitatea de semnare a Tratatului, imediat ce România va găsi o formulă de compromis pentru încheierea acestui document. În ceea ce priveşte partea română, autorităţile de la Bucureşti au declarat că Tratatul româno-rus nu comportă dificultăţi majore în ceea ce priveşte textul, cu excepţia problemei referitoare la denunţarea Pactului Ribbentrop-Molotov şi la tezaurul român aflat la Moscova, exprimându-şi în mai multe rânduri dorinţa ca tratatul să fie încheiat înaintea alegerilor programate pentru toamna anului 1996.

Citiţi continuarea pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO