Business Internaţional

DSK face uitată "afacerea Sofitel" şi se aruncă în luptă criticând modul în care Europa gestionează criza

Autor: Ioana David

19.12.2011, 18:59 102

Fostul şef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, se arată sceptic faţă de capacitatea actuală a Europei de a găsi soluţii la criză. Invitat la o conferinţă economică în China, la Beijing, în prima apariţie publică în care vorbeşte despre economie şi nu despre problemele sale după scandalul sexual care i-a forţat demisia, fostul şef al FMI a teoretizat vreme de 45 de minute despre criza care atinge Europa şi, prin ricoşeu, restul lumii.

Niciun cuvând despre problemele sale judiciare, remarcă publicaţia economică Les Echos. Îmbrăcat sobru şi cu cravată roşie, fără barba pe care o purta până în urmă cu câteva săptămâni, el s-a aşezat alături de alţi economişti, majoritatea chinezi, pe care i-a salutat ca şi cum ar fi reîntâlnit vechi cunoştinţe. Şi ca şi cum afacerea

"Sofitel" nu ar fi izbucnit niciodată.

Primele critici le-a formulat cu privire la modul în care Europa gestionează criza.

"Vedem ţările euro trecând de la un plan de salvare la altul, de la un summit al ultimei şanse la altul, întotdeauna fără să admită pierderile, întotdeauna fără să permită o reluare a creşterii şi întotdeauna eşuând în tentativa de a aduce încrederea pieţelor."

Lipsa de rezultate ar putea fi explicată prin dificultăţile prin care trece cuplul franco-german: "Nu sunt convins că domnul Sarkozy şi doamna Merkel se înţeleg bine între ei şi acesta este, probabil, unul dintre motivele pentru care sistemul european întâmpină greutăţi în a face progrese."

DSK susţine că, personal, nu crede că Europa va găsi rapid o soluţie la criză şi nici că este capabilă să formeze o uniune fiscală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO