Business Internaţional

După 23 de ani: Curtea Europeană a Drepturilor Omului păstrează condamnarea Justiţiei franceze împotriva miliardarului George Soros

După 23 de ani: Curtea Europeană a Drepturilor Omului păstrează condamnarea Justiţiei franceze împotriva miliardarului George Soros

Autor: Iulian Anghel

06.10.2011, 18:09 668

Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a recunoscut drept fondată o condamnare pronunţată de Justiţia franceză împotriva miliardarului american George Soros, într-o afacere ce a implicat Societe Generale, acum 23 ani.

Potrivit publicaţiei economice franceze Les Echos, Curtea Europeană a admis drept fondată o acuzaţie care i s-a adus lui Soros şi pentru care a fost condamnat la plata unei amenzi de 2,2 mil. euro, ulterior redusă la 940.000. de euro.

Concret, spre finele lui 1988, George Soros a cumpărat prin fondul său de investiţii Quantum Fund un pachet de acţiuni de la patru societăţi franceze abia privatizate, între care Societe Generale pentru o sumă totală de 50 mil. dolari. Câteva zile mai târziu, Quantum Fund a vândut o parte dintre aceste acţiuni, realizând un profit de 2,3 mil. dolari.

O anchetă deschisă în 1990 împotriva lui Soros, în care miliardarul a fost acuzat că a profitat de informaţii privilegiate pentru a interveni pe pieţele bursiere şi a realiza profit, a durat zece ani. Din 11 persoane anchetate, doar patru au fost chemate, finalmente, în faţa instanţei şi singur George Soros a fost declarat vinovat de "delict de iniţiere" (Insider Trading).

George Soros a fost condamnat în 2002 de Tribunalul de Înaltă Instanţă din Paris să plătească o amendă de 2,2 mil. euro, condamnare confirmată în instanţa de apel.

În 2007, amenda i-a fost redusă la 940.000 de euro, iar astăzi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, sesizată de omul de afaceri, a confirmat verdictul Justiţiei franceze.

Avocatul lui George Soros, Ron Soffer, şi-a anunţat intenţia, potrivit publicaţiei franceze, de a împinge cazul la Înalta Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului. Acesta susţine că, în momentul în care s-a comis "delictul", legea franceză nu era foarte clară.

Soros a devenit faimos în 1992 când a pariat împotriva lirei sterline, câştigând, după cum s-a speculat la acea vreme, un miliard de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO