Business Internaţional

După acapararea presei, aliaţii lui Orban au pus ochii pe sectorul bancar

După acapararea presei, aliaţii lui Orban au pus ochii...

Autor: Catalina Apostoiu

04.12.2018, 00:00 624

La sfârşitul săptămânii trecute, premierul ungar Vikor Orban crea un gigant media sub propriul control politic, acesta plasându-se astfel în vârful unei campanii a regimurilor iliberale din Europa de Est de a-şi extinde influenţa asupra presei. Atunci, zece companii deţinute de aliaţi de business şi politici ai lui Orban anunţau că şi-au „donat“ activele, printre care canale de ştiri, staţii radio, un tabloid, ziare şi un săptămânal politic, către o organizaţie nonprofit condusă de un editor apropiat guvernului, potrivit Bloomberg.

Acum, Takarek Group, care reuneşte cooperativele de economii integrate ale ţării, a aprobat o strategie pe cinci ani, pregătind terenul pentru fuziunea diviziilor sale, ceea ce ar putea duce la crearea unei bănci universal capabile să riva­lizeze cu cea mai mare bancă din Ungaria, scrie Intellinews.

Analiştii spun că TakarekBank, banca de stat Budapest Bank şi MKB deţinută de oameni de afaceri apropiaţi guvernului şi-ar putea uni forţele în viitorul apropiat pentru a crea una dintre cele mai mari bănci comerciale din Ungaria ce ar putea rivaliza cu cea mai mare bancă a ţării, OTP Bank.

Cu cinci ani în urmă, banca ipotecară FHB şi preşedintele acesteia Zoltan Speder au primit sarcina de a organiza in­te­gra­rea cooperativelor de economii fragmentate ale ţării. După mai multe falimente, guvernul a restructurat sectorul şi a injectat 136 miliarde de forinţi (421 milioane de euro) pen­tru crearea de sinergii. Guvernul a fost criticat pentru sus­ţi­ne­rea cooperativelor, prin care crea condiţii com­petiţionale neechitabile.

Reţeaua de cooperative, care constă în prezent din apro­xi­mativ 100 de mici bănci locale cu peste 1.500 de sucursale şi peste un milion de clienţi în principal în mediul rural, a jucat un rol important în eforturile guvernului de a câştiga con­trolul asupra a 50% din sectorul bancar deţinut de unguri.

Pre­mierul Orban a desemnat sectorul bancar printre cele patru sectoare strategice cheie ale economiei, împreună cu media, retailul şi energia, unde capitalul autohton trebuie să depăşească 50%.

Până la sfârşitul anului 2017, consolidarea sectorului era finalizată, fiind create 12 cooperative regionale, cu un background financiar stabil şi o reţea IT comună. Săptămâna trecută, parlamentul a aprobat un proiect de lege ce conferea TakarekBank noi puteri de a decide asupra activităţii cooperativelor.

Takarek Group vrea să-şi crească profitul anual la 30 miliarde de forinţi (90 milioane euro) până în 2030 şi să câştige o cotă de 10% din piaţă. Crearea unei bănci moderne, universale, accesibile la nivel naţional şi active în domeniul digitalizării reprezintă focusul strategiei, potrivit preşedintelui-CEO al Takarekbank, Jozsef Vida.

Vida este o figură binecunoscută în cercurile de business Fidesz. În 2015, acesta a devenit şeful B3 Takarekszovetkezet, creată prin fuziunea a cinci cooperative mai mici. Banca a încheiat un parteneriat de business cu companiile lui Lorinc Meszaros, un apropiat al lui Orban, în schimb Vida fiind numit în conducerea mai multor companii deţinute de fostul primar al Felcsut, satul de origine al lui Orban.

Potrivit site-ului Atlatszo, este un lucru aproape cert că Takarek Group va fi transformat într-un competitor al celei mai mari bănci a Ungariei, OTP Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO