Business Internaţional

După alegeri, viaţa s-a scumpit brusc în Germania, principala destinaţie a exporturilor României

După alegeri, viaţa s-a scumpit brusc în Germania,...

Autor: Catalina Apostoiu

08.02.2022, 00:05 658

Companiile din Germania inten­ţionează să majoreze în continuare preţurile. Aşteptările acestora privind preţurile pentru următoarele trei luni au atins un nou maxim record de 46 de puncte în ianuarie, relevă un sondaj recent realizat de institutul ifo.

Indicele se situase la 44,7 puncte în decembrie şi la 45 de puncte în noiembrie. „Companiile trec mai departe costurile în creştere legate de energie şi aprovizionarea cu produse inter­mediare către clienţi. Acest lucru va duce la creşterea preţurilor de consum“, avertizează Timo Wollmershauser de la ifo.

„Aceasta înseamnă că ratele lu­nare ale inflaţiei se vor menţine la peste 4% pentru o vreme. Prin urmare, ne majorăm estimarea de inflaţie pe 2022 la 4%“, adaugă Wollmershauser.

Potrivit institutului, constructorii auto germani ar putea începe să majoreze preţurile maşinilor în con­diţiile în care cererea de autovehicule noi depăşeşte oferta pe fondul crizei de semiconductoare.

Capacitatea constructorilor auto de a creşte preţurile ar putea indica noi presiuni inflaţioniste în cea mai mare economie a Europei. În acelaşi timp, şoferii germani se confruntă cu o creştere dramatică a preţurilor benzinei, notează Deutsche Welle.

Creşterea este pusă pe seama preţurilor ridicate ale petrolului generate de nesiguranţa geopolitică şi redresarea de pe urma pandemiei de coronavirus.

Preţurile de consum au urcat cu 3,1% în 2021 în Germania, cel mai pu­ter­nic avans din 30 de ani. În de­cem­brie, preţurile au crescut cu peste 5% fa­ţă de aceeaşi lună a anului anterior. În 2020, inflaţia se situase la 0,5%. In­fla­ţia a accelerat în ultimele luni, îm­pinsă în sus în mare măsură de creş­te­rea preţurilor energiei, fiind cal­cu­lată pre­liminar la 4,9% pentru luna ia­nua­rie de către institutul german de statis­t­ică.

Cei mai săraci vor resimţi cel dramatic creşterea preţurilor.

Pentru o ţară care preţuieşte atât de mult stabilitatea economică, spectrul unei inflaţii pe termen lung reprezintă o temere majoră. Ultimele cifre arată că ameninţarea este destul de reală, iar cei cu venituri reduse vor fi probabil cei mai afectaţi.

Preţurile de consum înregistrează o creştere explozivă la nivel mondial, iar costul ridicat al energiei este unul dintre cauzele principale.

Guvernul cancelarului german Olaf Scholz va analiza introducerea de noi măsuri de susţinere a consumatorilor afectaţi de creşterea preţurilor energiei după ce acesta a aprobat recent o subvenţie pentru încălzire pentru gospodăriile cu venituri scăzute, potrivit Bloomberg.

Guvernul analizează de asemenea dacă se renunţe la o taxă menită să promoveze energia regenerabilă mai devreme de 2023.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO