Business Internaţional

După ce au ajuns celebri luptându-se cu Zuckerberg pentru Facebook, susţinând că le-a furat ideea, gemenii Winklevoss au devenit primii miliardari din bitcoin, în urma unui pariu riscant de 11 milioane de dolari. Acum ei stau pe un munte de bani şi profeţesc o creştere de peste 20 de ori a criptomonedei

După ce au ajuns celebri luptându-se cu Zuckerberg...

Autor: Alex Ciutacu

10.12.2017, 13:10 3438

Gemenii Winklevoss, care l-au dat în judecată la începutul anilor 2000 pe Mark Zuckerberg susţinând că acesta le-a furat ideea pentru Facebook, au strâns o avere de peste un miliar de dolari după ce au capitalizat creşterea uimitoare a bitcoin, potrivit The Telegraph.

Un pariu de 11 milioane de dolari investiţi în bitcoin, făcut de Tyler şi Cameron Winklevoss în urmă cu patru ani, s-a fructificat într-o avere de peste un miliard de dolari după creşterea exorbitantă pe care a înregistrat-o criptomoneda.

Se crede că este primul profit de un miliard de dolari înregistrat de un investitor în criptomonede, un moment cu o semnificaţie majoră pentru controversatul asset.

Bitcoin a atins dimineaţă pragul de 13.574 dolari per criptomonedă, ridicând ştacheta în ceea ce priveşte un boom care a început în urmă cu un an dar a accelerat în ultimele săptămâni, în ciuda tuturor avertismentelor cu privire la potenţialul bitcoin de a afecta stabilitatea financiară a lumii. Creşterea a transformat foarte mulţi investitori, care s-au alăturat în urmă cu 2-3 ani, în milionari, dar gemenii Winklevoss sunt primele persoane publice care se crede că au transformat investiţia în bitcoin în miliard.

Fraţii, care au studiat la Harvard în acelaşi timp cu Zuckerberg, au câştigat despăgubiri în valoare de 65 de milioane de dolari de la Facebook în 2008, susţinând că Mark Zuckerberg le-a furat ideea. În martie 2013, aceştia au folosit 11 milioane de dolari din aceşti bani pentru a cumpăra aproximativ 1% din criptomonedele bitcoin existente la nivelul lumii în martie 2013, când valoarea acestuia era de 120 de dolari.

Numărul de bitcoin pe care îl deţin fraţii nu a fost dezvălui publicului larg dar este estimat la aproximativ 100.000 de bitcoini – valorând peste 1 miliard în timpul maximului atins săptămâna trecută. De la confruntarea cu Facebook, gemenii – care au vâslit pentru echipa naţională a Statelor Unite în cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing – s-au reprofilat, devenind antreprenorii bitcoin, lansând propriul lor schimb valutar online şi un fond de investiţii.

Tyler Winklevoss, care a susţinut că valoarea totală a criptomonedei poate ajunge la triliarde, a spus anul trecut pentru The Telegraph că bitcoin „este ca o versiune mai bună a aurului”.

Cameron Winklevoss, care este considerat unul dintre cei mai mari deţinători de bitcoin, crede că explozia de anul acesta a criptomonedei este doar începutul. El prezice că moneda va creşte de peste 20 de ori, în condiţiile în care investitorii o văd ca o alternativă la aur. 

El îşi bazează proiecţiile pe valoarea pieţei aurului, evaluată la aproximativ 6.000 de miliarde de dolari de cele mai pesimiste analize, şi aproape de 7.500 de dolari de economişti mai optimişti. Investitorii încep să îmbrăţişeze ideea de bitcoin, minat de computere care operează pe baza unor calcule complexe, şi care este mult mai portabil şi mai divizibil decât metalul preţios. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO