Business Internaţional

După benzinăriile din Ungaria, şi cele mici din Bulgaria riscă să falimenteze

După benzinăriile din Ungaria, şi cele mici din...

Autor: Catalina Apostoiu

11.05.2022, 22:34 10031

Micile benzinării din Bulgaria încep să dea faliment din cauza scumpirii dramatice a carburanţilor, scrie Novinite.

„În prezent, micile benzinării sunt în pragul falimentului. Acest lucru se întâmplă din cauza preţurilor ridicate şi marjelor foarte scăzute,“ arată Ronsinka Bacearova, proprietară a unei benzinării din Burgas.

„ Imaginaţi-vă câţi litri trebuie să vând pentru a putea plăti salarii, chirii, electricitatea, apa şi alte cheltuieli lunare. Numai în ultima lună, preţul unui litru de carburant a urcat cu 20 de cenţi“.

Potrivit acesteia, şi marile lanţuri operează la o marjă minimă, acestea având profit minim sau zero. „Rafinăria a eliminat discounturile pentru wholesale cu 4-5 luni în urmă. Micile benzinării nu au altă alternativă decât să depindă de importuri de carburanţi din afară dacă preţurile vor continua să crească. Dar există obstacole de ordin legislativ, benzinăriile nu pot importa carburanţi. Nu cred că statul va lua măsuri pentru soluţionarea acestei probleme“.

Creşterea preţurilor carbu­ranţilor se va opri numai odată cu încheierea războiului din Ucraina, a mai declarat Bacearova. Potrivit acesteia, singurul scenariu mai sumbru este un embargo împotriva petrolului rusesc.

În Ungaria, preşedintele Asociaţiei Benzinăriilor Inde­pendente (FBSZ), Gabor Egri, declara recent că crede că în lipsa unui sprijin 99% dintre benzinării se vor închide până pe 1 iunie.

Măsura anunţată de guvernul ungar, de prelungire a plafonării preţului carburanţilor pân pe 1 iulie, ar putea duce la închiderea în masă a benzinăriilor mai mici, în mare parte de familie, care operează pe pierdere de aproape un an. Cincizeci dintre acestea au decis să dea statul în judecată, iniţiind un proces de clasă.

Plăţile compensatorii oferite de guvenul ungar benzinăriilor, de până la 20 de forinţi pe litru, nu sunt de ajutor şi nu au stopat turismul pentru carburanţi.

Benzinăriile consideră de asemenea că măsura ce-i obligă pe retailerii de carburanţi să opereze benzinăriile pe pierdere şi să fie preluate de rivali în cazul întreruperii activităţii este ilegală.

Guvernul Ungariei a îngheţat preţurile carburanţilor în noiembrie anul trecut, măsura fiind prelungită de mai multe ori de atunci.

Măsura de plafonare a preţurilor alimentelor a fost de asemenea prelungită până pe 1 iulie.

Potrivit CEO-ului MOL, Zsolt Hernadi, măsura de plafonare a preţurilor carburanţilor nu poate fi menţinută mult timp pentru că resursele se vor epuiza. După părerea sa, reglementarea preţurilor de către autorităţi nu reprezintă o soluţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO