Business Internaţional

După Brexit, Marea Britanie s-ar putea alătura unui nou club al ţărilor europene

După Brexit, Marea Britanie s-ar putea alătura unui nou...

Autor: Catalina Apostoiu

22.09.2022, 00:06 937

Marea Britanie se gândeşte dacă să participe la un nou club po­litic al ţărilor europene luna viitoare, relatează BBC. De asemenea, a fost invitată de Franţa să iasă din izolare şi să participe la discuţiile din UE pentru găsirea unei ieşiri din criza energetică.

Prima reuniune a „Comunităţii Politice Europene“ urmează să aibă loc în Praga la începutul lunii octom­brie. Downing Street vrea să vadă mai multe detalii privitoare la summit înainte ca premierul britanic Liz Truss să se angajeze să participe.

Comunitatea este o idee iniţiată şi promovată de preşedintele francez Emmanuel Macron, aceasta urmând să constituie „un spaţiu nou“ pentru cooperare.

Macron a sugerat că grupul ar pu­tea discuta probleme legate de securitate, energie şi transport, cât şi de circulaţia persoanelor, în special a tinerilor.

Intenţia generală este de a crea un forum care merge dincolo de cele 27 de state membre ale UE. Idei si­mi­lare au mai fost propuse, însă aceasta este prima iniţiativă majoră în acest sens de la ieşirea Marii Britanii din UE.

Oficialii britanici doresc asigurări că reuniunea nu va fi dominată exce­siv de ţări sau instituţii UE. Marea Britanie ar dori să vadă şi alţi „ju­cători importanţi“ din afara UE participând.

Toate cele 27 de state membre ale UE vor fi invitate, ca şi Marea Britanie, Ucraina, Norvegia, Elveţia şi Turcia. Şase ţări din Balcanii de Vest ar putea fi de asemenea invitate, împreună cu Islanda, Liechtenstein, Moldova, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan.

Însă, înainte de a răspunde invi­taţiei, se pare că Marea Britanie vrea de asemenea să se consulte cu gu­vernul Ucrainei, cât şi cu Nato.

Reuniunea inaugurală a comu­nită­ţii este programată pentru 6 oc­tom­brie în Praga. O agendă prelimi­na­ră sugerează că discuţiile se vor concentra asupra invaziei Ucrainei, economiei şi crizei energetice din Europa.

Marea Britanie a fost de asemenea invitată la începutul lunii septembrie, tot de Franţa, să participe la discuţii privitoare la elaborarea unui plan european comun de ieşire din criza energetică.

Însă deşi participarea britanicilor la un astfel de plan ar avea logică economică, Liz Truss ar putea găsi cooperarea dificilă politic în cadrul unor părţi ale partidului său conservator.

Revenind la noua „comunitate politică“, există puţine detalii referitoare la felul în care aceasta ar arăta pe termen mai lung. Criticii, din interiorul UE, o consideră un proiect „vag“ condus de francezi. Există de asemenea suspiciuni că Franţa ar dori să creeze o „parcare“ pentru ţările care aspiră la statutul de membru al UE.

Atragerea Marii Britanii în discuţiile privitoare la problemele cheie cu care se confruntă continentul este în prezent un obiectiv major, potrivit unor diplomaţi UE. Există speranţe că perspectivele economice sumbre şi criza energetică ar putea-o aduce pe Liz Truss la masa discuţiilor.

Totuşi, există temeri că noul premier va refuza oferta într-un final, în parte pentru a evita un conflict cu unii eurosceptici conservatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO