Business Internaţional

După ce a scăpat din iadul falimentului, fostul gigant croat Agrokor se gândeşte la expansiune prin preluări în străinătate

După ce a scăpat din iadul falimentului, fostul gigant...

Autor: Catalina Apostoiu

19.02.2021, 00:05 356

Grupul croat Fortenova, succesorul gigantului local prăbuşit Agrokor, a lansat o ofertă de achiziţie a participaţiei de 3,85% pe care acesta nu o deţine în cadrul producătorului sârb de ulei Dijamant, relatează Seenews.

Fortenova intenţionează să achiziţioneze 10.498 de acţiuni comune ale companiei sârbe la un preţ de 31.975 de dinari (271,9 euro) pe acţiune. Oferta este valabilă în perioada 18 februarie - 10 martie. Fortenova deţine în prezent 261.987 acţiuni Dijamant, sau 96,15% din capitalul companiei.

Dijamant este un producător de ulei şi margarină, iar în ofertă se specifică faptul că principala activitate a companiei nu se va schimba, businessul va fi îmbunătăţit şi vor fi realizate investiţii în dezvoltarea strategică a companiei, potrivit Serbian Monitor.

Implementarea planurilor strategice nu va afecta politica de angajări şi situaţia muncitorilor, a anunţat Fortenova.

Operaţiunile de business ale Agrokor au fost transferate către nou formatul grup Fortenova în aprilie 2019 în cadrul unui acord încheiat cu creditorii Agrokor susţinut de o instanţă din Zagreb în iunie 2018.

Problemele Agrokor au fost scoase la iveală în 2017. Cu venituri de 6,5 miliarde de euro în 2015, echivalând aproape cu 16% din PIB-ul Croaţiei, Agrokor era cea mai mare companie privată din Croaţia, cu un rol uriaş în economia acesteia.

Aflat în pragul colapsului din cauza unei crize a datoriilor, grupul Agrokor a fost preluat de către stat. Ulterior, mana­ge­mentul de stat al grupului a dezvăluit nereguli contabile masive în cadrul acestuia, după care Ante Ramljak, primul adminis­trator extraordinar al grupului desemnat de stat, a formulat acuzaţii penale împotriva fondatorului acestuia, Ivica Todoric.

În iulie 2018, creditorii Agrokor au ajuns la un acord, cel mai mare acţionar al noului Agrokor fiind banca rusă Sberbank.

Din insolvenţă, grupul a înregistrat un profit peste aşteptări pe primele opt luni ale anului respectiv.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO