Business Internaţional

După ce a şocat în ianuarie pieţele majorând agresiv toate dobânzile, banca centrală a Turciei surprinde din nou reducând dobânda de politică monetară

Guvernatorul băncii centrale turceşti, Erdem Basci/ AFP./ Mediafax Foto

Autor: Daniela Stoican

22.05.2014, 19:07 369

După ce a şocat în ianuarie pieţele majorând agresiv toate dobânzile şi dubând rata de referinţă la 10%, banca centrală a Turciei a surprins din nou astăzi după ce a tăiat referinţa la 9,5% din cauza scăderii “indicatorilor privind riscul ţării”.

Guvernatorul băncii centrale turceşti, Erdem Basci, a dat un semnal luna trecută că ar putea lua „măsuri bine cântărite” pentru a facilita accesul la credite. Banca centrală a majorat dobânzile în ianuarie pentru a limita deprecierea galopantă a lirei. Instituţia a fost de atunci sub presiunea guvernului Erdogan pentru a diminua costurile de împrumut. Între timp randamentele obligaţiunilor turceşti şi costul de asigurare a datoriei au scăzut mult.

„Pe fondul reducerii incertitudinilor şi al unei îmbunătăţiri a indicatorilor privind prima de risc, dobânzile de pe piaţă au scăzut pentru toate maturităţile,” a arătat banca centrală.

Pieţele turceşti au fost lovite în ianuarie de mai mulţi factori: un scandal politic care ameninţa să slăbească guvernul lui Receo Tayyip Erdogan şi o retragere globală a investitorilor de pe pieţele emergente. Majorarea dobânzilor din ianuarie a stopat exodul, iar victoria lui Erdogan din alegerile locale din martie a determinat în Turcia una din cele mai puternice reveniri ale pieţelor de obligaţiuni şi ale monedelor la nivel mondial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO