Business Internaţional

După ce au fost pe cale să blocheze toate instituţiile guvernamentale pentru 38 mld. dolari, politicienii din SUA se vor lupta pentru stabilirea limitei datoriei, estimată la 14.290 mld. dolari

După ce au fost pe cale să blocheze toate instituţiile guvernamentale pentru 38 mld. dolari, politicienii din SUA se vor lupta pentru stabilirea limitei datoriei, estimată la 14.290 mld. dolari

Autor: Cojocaru Bogdan

10.04.2011, 15:21 27

Acordul de ultim moment din Congresul SUA privind bugetul, princare a fost evitată blocarea guvernului, reprezintă o avanpremierăa două noi confruntări între republicani, democraţi şi preşedinteleBarack Obama, stabilirea limitei datoriilor statului şi adoptareabugetului pentru noul an fiscal.

Guvernul SUA va atinge limita de 14.290 miliarde de dolariprivind datoria nu mai târziu de 16 mai, a declarat secretarulTrezoreriei SUA, Timothy Geithner, la începutul acestei săptămâni,potrivit MarketWatch.

Obama a promulgat sâmbătă o lege privind cheltuielile pe termenscurt, formalizând astfel un acord de compromis cu republicaniicare deschide calea unor noi bătălii, mai mari, pentru reducereadeficitului bugetar. Legea asigură finanţarea operaţiunilorguvernului pentru o săptămână.

Cu doar o oră înaintea termenului limită - miezul nopţii zileide vineri, democraţii şi opoziţia republicană au acceptat reducereacheltuielilor bugetare cu 38 de miliarde de dolari pentru ultimeleşase luni ale actualului an fiscal.

"Speranţa mea sinceră este că vom continua să ne înţelegemdeoarece ne aşteaptă multe dificultăţi, de la crearea de locuri demuncă la stimularea creşterii economiei şi educarea copiilor saureducerea pe termen lung a deficitelor", a declarat Obama.

Membrii ai Congresului din ambele partide au declarat că nu voraccepta creşterea limitei datoriilor dacă nu vor fi prezentateplanuri pentru reducerea deficitului bugetar.

Casa Albă estimează că deficitul va atinge nivelul record de1.600 miliarde de dolari în acest an, sumă care îngrijorează mulţianalişti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO