Business Internaţional

După ce au recrutat masiv în pandemie şi cu executivii sub presiune să taie costurile, băncile se pregătesc de cele mai dure disponibilizări de la criza financiară

După ce au recrutat masiv în pandemie şi cu executivii...

Autor: Catalina Apostoiu

23.01.2023, 22:33 746

Băncile se pregătesc pen­tru cea mai amplă rundă de dispo­ni­bi­lizări de la criza financiară mondia­lă, în condiţiile în care executivii aces­tora sunt sub presiune să diminueze costurile în urma unui colaps al ve­niturilor din operaţiunile de invest­ment banking, scrie Financial Times.

Un sondaj Reuters arată că divi­zii­le profitabile de investment ban­king sunt sub presiune în contextul volatilităţii pieţelor de capital şi creşterii rapide a dobânzilor.

Disponibilizările, aşteptate să fie de ordinul zecilor de mii la nivelul în­tregului sector, inversează angajările în masă pe care băncile le-au făcut în ultimii ani şi reticenţa de a da afară angajaţi în timpul pandemiei de coronavirus, potrivit FT.

„Disponibilizările ce vor veni vor fi extrem de brutale“, arată Lee Thacker, de la Silvermine Partners.

Bănci printre care Credit Suisse, Goldman Sachs, Morgan Stanley şi Bank of New York Mellon au înce­put să elimine peste 15.000 de locuri de muncă în ultimele luni, iar obser­va­torii industriei se aşteaptă ca şi al­tele să le urmeze exemplul, încuraja­te de planurile masive deja anunţate. „Investitorii au nevoie să vadă ma­nagementul acţionând când vine vorba de costuri şi încercând să menţină un profil rezonabil al randa­mentelor. Băncile europene vor tin­de să le urmeze pe cele americane“, afirmă Thomas Hallett, analist la Keefe Bruyette & Woods.

Ana Arsov, de la Moody’s, se aşteaptă că disponibilizările să fie mai puţin severe decât în criza finan­ciară, dar mai ample decât cele de după 2000. Executivii din sectorul bancar arată că disponibilizările ma­sive anun­ţate de Goldman Sachs au creat un precedent pe care alte bănci vor căuta să-l urmeze.

Goldman elimină un număr simi­lar de locuri de muncă ca în criza din 2008, însă forţa sa de muncă de atunci era două treimi din nivelul actual.

De departe cele mai drastice dis­ponibilizări de până acum au fost anunţate de Credit Suisse, care se află în mijlocul unui proces radical de restructurare strategică menit să în­tă­rească banca zguduită de scandaluri.

Nu toate băncile se aşteaptă să opereze reduceri masive de personal, acestea luând alte măsuri pentru a men­ţine costurile scăzute. Iar cel pu­ţin o bancă globală, UBS, încearcă, dimpotrivă, să opereze noi angajări.

Iar, ca şi în urmă cu 15 ani, per­spectiva de a găsi rapid un nou loc de muncă în cazul celor disponibilizaţi este sumbră, potrivit companiilor de recrutare.

Aceasta în contextul în care dobânzile şi inflaţia în creştere erodează puternic nivelul de trai.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO