Business Internaţional

După ce Grecia i-a făcut ochi dulci în văzul lumii, Rusia trimite avertismente Europei

Rusia, prin compania de stat Gazprom, va desfiinţa statutul Ucrainei de centru vital pentru exporturile de gaze către Europa prin neprelungirea acordului pe care îl are cu această ţară pentru tranzitul gazelor ruseşti după expirarea acestuia în 2019. Sursa foto: AFP

Rusia, prin compania de stat Gazprom, va desfiinţa statutul Ucrainei de centru vital pentru exporturile de gaze către Europa prin neprelungirea acordului pe care îl are cu această ţară pentru tranzitul gazelor ruseşti după expirarea acestuia în 2019. Sursa foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

14.04.2015, 00:03 2013

Monopolul rus al exporturilor de gaze naturale Gazprom, controlat de stat, i-a ameninţat pe eventualii opozanţi ai proiectelor South Stream şi Turkish Stream care vor să primească în continuare gaze ruseşti că va întrerupe livrările.

După ce a renunţat la construirea gazoductului South Stream, care ar fi trecut pe sub Marea Neagră şi ar fi adus gaze în EU trecând prin Bulgaria, Serbia şi Ungaria, Rusia îşi pune în aplicare planurile de a construi Turkish Stream, o conductă care va trece prin Turcia şi apoi prin Grecia. Astfel, Moscova va desfiinţa până în 2019 statutul Ucrainei de centru vital pentru exporturile de gaze ruseşti către Europa, scrie Reuters. 

„Dacă cineva se gândeşte să blocheze Turkish Stream, face o greşeală gravă. În primul rând, gazele ar putea pleca spre alte pieţe. Apoi, putem face şi o pauză dacă este nevoie“, a declarat Alexei Miller, CEO-ul Gazprom la o conferinţă organizată la Berlin. El a afirmat că UE va trebui să dea garanţii că va achiziţiona în viitor gaze din Rusia.

Tot la Berlin, ministrul rus al energiei Alexander Novak a explicat că Rusia nu intenţionează să prelungească acordul pe care îl are cu Ucraina pentru tranzitul gazelor ruseşti după expirarea acestuia în 2019. Aproape o treime din cererea de gaze din UE este acoperită de importurile din Rusia.

Novak a atenţionat că UE va fi puternic dependentă de importurile de gaze din Rusia în următorii cel puţin 25 de ani în pofida planurilor de a limita influenţa Rusiei în această privinţă.

Declaraţiile oficialilor ruşi vin după ce premierul elen Alexis Tsipras şi-a exprimat săptămâna trecută într-o întrevedere la Kremlin cu preşedintele rus Vladimir Putin interesul ca Grecia să participe la proiectul Turkish Stream. Putin a spus că nu s-a încheiat vreun acord specific şi că Atena va decide singură. Guvernul grec a precizat vineri că va accepta ca gazoductul rusesc să treacă pe teritoriul grec.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO