Business Internaţional

După cea mai mare majorare de dobânzi din istoria sa, BCE promite să continue normalizarea politicii monetare. Vor urma noi majorări uriaşe?

După cea mai mare majorare de dobânzi din istoria sa,...

Autor: Catalina Apostoiu

11.09.2022, 21:27 377

Banca Centrală Europeană trebuie să majoreze în continuare dobânzile, făcând o prioritate din lupta cu inflaţia dureros de ridicată, chiar dacă acest lucru va afecta creşterea economică, au declarat strategii acesteia, potrivit Reuters.

BCE a majorat dobânzile cu 75 de puncte bază săptămâna trecută la doar câteva săptămâni după o majo­ra­re de 50 de puncte şi a promis noi acţiuni în următoarele luni în condi­ţiile în care inflaţia din zona euro se situează la cel mai ridicat nivel din aproape o jumătate de secol.

„Inflaţia rămâne inacceptabil de ridicată“, a declarat Peter Kazimir, şeful băncii centrale slovace. „Priori­ta­tea acum este continuarea viguroa­să a normalizării politicii monetare“.

Potrivit lui Klaas Knot, şeful băn­cii centrale olandeze, încetinirea creş­terii economice reprezintă un efect secundar necesar al acestei lup­te cu inflaţia. „Ne aşteptăm ca inflaţia să urce în continuare lunile următoa­re, aşa că avem o singură problemă de abordat: Inflaţia. Va trebui să în­ce­tinim creşterea economică puţin pentru reducerea inflaţiei“.

Clemens Fuest, preşedintele in­sti­tutului german ifo, a salutat decizia BCE de majorare a dobânzilor, co­mentând „Mai bine mai târziu decât niciodată“. Fuest a declarat la rândul său că noi majorări de dobânzi sunt necesare în lunile următoare. „Este vital ca BCE să livreze majorările de dobânzi promise în curând. Amâ­narea ieşirii din politica monetară expansionistă din cauza unei aştep­tate încetiniri economice nu ar face decât să împingă în sus costul combaterii inflaţiei“.

Unii argumentează că majorarea dobânzilor în acest moment este inutilă pentru că şocul inflaţionist este provocat de scumpirea energiei, iar băncile centrale sunt neputin­cioase în faţa şocurilor de la nivelul ofertei, scrie Reuters.

Însă Francois Villeroy de Galhau a părut să conteste această poziţie, argumentând că numai jumătate din inflaţia actuală se datorează preţu­rilor alimentelor şi energiei, sugerând că scumpirile se generalizează la întreaga economie.

Însă acesta a părut în acelaşi timp să respingă aşteptările pentru o nouă majorare foarte mare de dobânzi în octombrie.

Deşi majorări importante de dobânzi sunt în continuare posibile, Knot a declarat la rândul său că o nouă majorare de 75 de puncte bază nu este un dat chiar dacă perspec­ti­vele legate de inflaţie sunt în conti­nuare îngrijorătoare.

Şefa BCE Christine Lagarde a declarat de asemenea că majorările de 75 de puncte bază nu sunt norma, deşi a refuzat să exludă o acţiune similară în octombrie.

BCE este în urma multora dintre marile bănci centrale, în special cea americană (Fed) în majorarea dobânzilor, iar unii analişti văd ultimele majorări ale acesteia ca pe o încercare de a le prinde din urmă.

Fed-ul a majorat dobânzile de patru ori în acest an, iar şeful acesteia, Jerome Powell, şi-a reiterat săptămâna trecută angajamentul de continuare a luptei împotriva inflaţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO