Business Internaţional

După cereale, a venit rândul cărnii să se scumpească. Investitorii au prins imediat mirosul posibilităţii de a face bani din speculaţii

După cereale, a venit rândul cărnii să se scumpească. Investitorii au prins imediat mirosul posibilităţii de a face bani din speculaţii

Autor: Andreea Mioara Neferu

05.09.2010, 23:50 173

Preţul cărnii a atins un record al ultimilor 20 de ani la nivelmondial, în condiţiile în care cererea pu­ter­nică venită dinpartea ţărilor emer­gente a coincis cu o scădere a producţiei încazul unor exportatori tradiţionali precum Statele Unite şiAustralia, scrie Finan­cial Times.
Indicele preţului cărnii calculat de Organizaţia pentru Alimentaţieşi Agricultură (FAO) din cadrul ONU a urcat în augsut până la celmai ridicat nivel de după 1990, situându-se cu 16% în creştere faţăde aceeaşi lună a anului trecut, după ce preţul cărnii de oaie aatins un maxim al ultimilor 37 de ani, iar preţul cărnii de vită aavansat până la recordul ultimilor doi ani. Şi carnea de porc, darşi cea de pui s-au scumpit în ultima perioadă.
"A existat o cerere susţinută din partea Asiei şi a OrientuluiMijlociu atât pentru carnea de vită, cât şi pentru cea de oaie", adeclarat Pedro Arias, economist în cadrul FAO. "Însă jucătorii depe această piaţă nu au reuşit să satisfacă ce­rerea pentru căefec­ti­vele de animale au fost reduse", a mai spus Arias.
Creşterea subită a preţurilor a atras o serie de speculanţi pe ceeace, în alte cirscumstanţe, este doar o piaţă de nişă la bursa demărfuri de la Chicago (Chicago Mercantile Exchange - CME). Numărulde contracte realizate pe CME pe carnea de ani­male în viu a urcatcu o treime de la începutul anului. Însă executivii, traderii şianaliştii din industria cărnii susţin că majorarea preţurilor nu sedatorează decât cererii ridicate şi ofertei scăzute şi nicidecumevoluţiilor de pe bursă. Producţia de carne a stagnat în cazulcelor mai importante ţări exportatoare din acest sector, încondiţiile în care efectivele de animale s-au împuţinat, ca urmarefie a secetelor severe din Australia şi America Latină, fie apreţurilor mici de la începutul anilor 2000, motiv pentru carefermierii au decis să reducă numărul de animale. Şi costurileridicate cu furajele au avut contribuţia lor la aceastăsituaţie.

Naţiunile emergente cer mai multăcarne

În acelaşi timp, clasa de mijloc din state emergente puterniceprecum China sau Brazilia, care se află în expansiune, este din ceîn ce mai interesată de o dietă bogată în proteine, punând astfelpresiune pe această industrie prin cererea sa susţinută.
Eddie Troutman, reprezentant al grupului american Cargill, a spuscă este foarte pesimist în ceea ce priveşte exporturile de carne devită din următorii ani.
Contractele futures pentru carne de vită în viu de la CME au ajunsluna trecută până la circa 2,2 dolari (1,7 euro) per kilogram, celmai ridicat nivel din ultimele 22 de luni şi destul de apropiat derecordul stabilit în 2008. Preţul pentru carnea de oaie de origineaustraliană a avansat până la peste 12,2 dolari australieni (8,64euro), un maxim al ultimilor 36-37 de ani.
Creşterea preţului cărnii survine pe fondul temerilor cu privire lamajorarea preţurilor alimentelor, după ce seceta din Rusia adis­trus o parte însem­nată din recolta de cereale a ţării,provocând o creş­tere bruscă a preţului grâului şi al altorcereale.
În Arabia Saudită, stat ce depinde puternic de importurile dealimente, preţul cărnii roşii a urcat cu 12% în perioadafebruarie-iulie, potrivit lui John Sfakianakis, economist-şefpentru Banque Saudi Fransi. "Creşterea preţurilor la alimente va fiuna dintre principale cauze ale majorării inflaţiei de anulacesta", a explicat Sfakianakis.

Cine câştigă din această situaţie?

Pe de altă parte, fermierii nu pot decât să se bucure de aceastăsituaţie.
"Avem parte în prezent de un business foarte bun de export cătreţări care nu au avut economii chiar atât de devastate derecesiune", explică şi Craig Uden, un fermier din statul americanNebraska. Pentru anul acesta, estimările Statelor Unite vizează unavans de 13% pentru exporturile de carne de vită şi de 9,1% pentrucele de carne de porc. Principalele destinaţii de export suntţările emergente.
În Brazilia, al doilea mare producător de carne de vită dupăStatele Unite, consumul de carne este aşteptat să crească până laun nou record anul acesta, conducând astfel la o reducere aexporturilor din domeniu.
De asemenea, consumul de carne de porc din Rusia, Brazilia,Vietnam, Mexic şi Coreea de Sud este estimat să urce în 2010, deşiîn o parte dintre aceste ţări se găseşte la un nivel inferior celuide dinainte de izbucnirea crizei financiare. Mai mult, Brazilia,Rusia şi India, alături de statele europene, consumă mai multăcarne de pui.
În Orientul Mijlociu, una dintre cele mai importante regiuniimportatoare de carne din lume, cererea pentru carnea de miel şioaie este "puternică şi tot în creştere", a afirmat Gwendolen Rees,analist în cadrul Biroului australian de agricultură şi resurseecono­mice.
O scădere semnificativă a efectivului de animale la nivelulAustraliei, unul dintre producătorii de seamă de carne de miel şioaie la nivel mondial, "a însemnat că deşi există cereresemnificativă pentru această carne, pur şi simplu nu mai suntatâtea animale care să o susţină", potrivit lui Rees.
Cu toate acestea, comerţul cu carne este destul de inegal la nivelglobal, astfel că tendinţele privind preţul cărnii nu sunt vizibileîn toate colţurile lumii. Spre exemplu, China, ale cărei importuride petrol şi minereuri pot da peste cap preţurile la nivel mondial,nu are aceeaşi influenţă în industria cărnii. China îşi satisfacepe cont propriu consumul intern de carne de porc, spre exemplu.

Preţul alimentelor sare în aer

Creşterea preţului grâului a determinat în august cel maiimportant avans lunar al preţurilor alimentelor, de după noiembrie2009, potrivit FAO, scrie AFP. Indicele preţului alimentelorcalculat de FAO a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 23 deluni, urcând cu cinci procente, până la 176 de puncte. Creşterea"reflectă plusul brusc al preţului grâului la nivel internaţional,ca urmare a secetei din Rusia şi a restricţiilor impuse de aceastăţară în ceea ce priveşte comerţul de cereale", se arată într-uncomunicat emis de FAO. Organizaţia internaţională a estimat că înciuda acestor circumstanţe nefaste, recolta de grâu de anul acestava fi a treia cea mai mare din istorie, ridicându-se la 646 demilioane de tone, în scădere cu cinci procente faţă de 2009. Dincauza condiţiilor meteo nefavorabile, recoltele de pe circa zecemilioane de hectare de teren arabil au fost distruse în Rusia.Kremlinul a şocat pieţele internaţionale după ce a anunţat căîncepând cu 15 august va interzice exporturile de grâu pentru amenţine preţurile interne la un nivel rezonabil şi pentru a asiguranecesarul de furaje pentru industria creşterii animalelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO