Business Internaţional

Dupa colapsul Northern Rock, inca un creditor britanic, Bradford&Bingley, risca sa fie nationalizat

28.09.2008, 19:01 17

Creditorul ipotecar britanic Bradford&Bingley (B&B), ar putea fi nationalizat, dupa ce Ministerul de finante de la Londra si institutiile de reglementare financiara nu au reusit sa gaseasca o companie privata care sa salveze intreaga afacere.

Banca se asteapta sa fie trecuta in proprietatea statului dupa ce B&B s-a confruntat, in ultimele zile, cu retrageri de zeci de miloane de lire sterline din partea clientilor ce detineau depozite, pe fondul incertitudinii in crestere in legatura cu viitorul sau, scrie Financial Times.
Banca, ce detine active in valoare de 52 mld. lire (65 mld. euro), si institutiile de reglementare au purtat discutii aprinse si de lunga durata in weekend in cautarea unui cumparator deoarece incertitudinea nu ar fi permis tranzactionarea normala a actiunilor bancii la bursa luni dimineata.
B&B s-a confruntat cu o reducere a ratingului pana la un nivel foarte scazut, fiind astfel nevoita sa se confrunte cu o prabusire a pretului actiunilor pana la cel mai scazut nivel din toate timpurile, de 20 de penny (25 eurocenti) in sedinta de tranzactionare de vineri. Banca se confrunta cu posibilitatea unei noi scaderi a ratingului, fapt ce ar fi facut imposibila strangerea de fonduri de pe piata interbancara, precum si accesul la infuzia speciala de lichiditate a Bancii Angliei.
Ministerul de finante britanic a afirmat sambata noaptea ca procesul de nationalizare nu este o afacere "pecetluita" si ca "discutiile sunt inca in curs". Cu toate acestea, se asteapta din ce in ce mai mult ca banca sa fie trecuta in patrimoniul public.
Guvernul este asteptat sa vanda cele mai profitabile parti ale bancii din punct de vedere calitativ, cum ar fi registrul depozitelor de retail precum si reteaua de sucursale B&B200. Se asteapta insa ca statul sa pastreze registrul de ipoteci riscante al bancii, care este alcatuit in mare parte din ipoteci certificate de cumparator, precum si din ipoteci ale unor imobile ce urmeaza sa fie inchiriate ulterior, insa zonele de cuprindere ale acestora sunt mult mai largi.
Cumparatorii potentiali, printre care se pare ca se afla si banca spaniola Santander, au clarificat ca sunt interesati doar de anumite parti ale bancii mai degraba decat sa preia registrul creditelor ipotecare ale B&B. Surse apro-piate negocierilor au afirmat ca Santander ar fi cerut prea mult statului in schimbul salvarii creditorului ipotecar maladiv.
Cumparatorii interesati au indicat institutiilor de reglementare ca au nevoie de mai mult timp pentru a se decide, astfel guvernul a hotarat ca ar fi mai bine ca banca sa intre in proprietatea statului pentru a nu afecta persoanele din domeniul retailului ce poseda economii.
Duminica, B&B a fost nevoit sa contacteze un numar ridicat de angajati ca sa faca fata numarului neobisnuit de mare de clienti ai bancii ce voiau sa retraga depozitele. Au fost semnalate probleme in legatura cu cozile la doar trei filiale: Doncaster, Fincheley si Southport. Daca B&B va fi nationalizat, Gordon Brown va "flutura" aceasta decizie ca semn ca guvernul ia masuri decisive pentru a mentine stabilitatea sistemului financiar.
Alistair Darling, ministrul de finante al Marii Britanii, a considerat nationalizarea Northern Rock din februarie o decizie corecta, si nu va avea nimic impotriva in a face acelasi lucru si cu Bradford&Bingley.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO