Business Internaţional

Dupa doi ani, pretul otelului incepe sa scada

10.09.2008, 13:45 159

Pretul otelului incepe sa scada la nivel global, in unele cazuri reducerea ajungand la 30%, primul semn ca otelul incepe sa cedeze presiunilor care au tras in jos preturile altor materii prime, scrie The Wall Street Journal.
Companiile auto, producatorii de aparatura electrocasnica si firmele de constructii, toate folosesc mai putin otel in conditiile incetinirii cresterii economice la nivel mondial. Daca tendinta se va mentine, cum este de asteptat, pretul altor materii prime utilizate la fabricarea otelului vor scadea si ele probabil.
Desi preturile otelului se mentin la maxime istorice, seria de majorari de preturi inregistrata constant in ultimii doi ani pare sa fi luat sfarsit. Recent, ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel din lume, a anuntat ca va reduce preturile otelului in Africa de Sud cu pana la 8% pe fondul preturilor mai scazute pe plan international. Reducerea, care va fi aplicata incepand cu 1 octombrie, va fi prima din ultimul an.
In Europa de Est, pretul otelului laminat la cald, baza majoritatii produselor din otel, a scazut cu aproximativ 30%, pana la 1.000 de dolari pe tona metrica in mai putin de doua luni. In Statele Unite, preturile otelului laminat la cald si otelului laminat la rece au scazut cu aproximativ 8%, sau 80 de dolari pe tona, in ultima luna. In China, preturile otelului se afla in scadere din luna iulie, dupa o crestere in prima jumatate a anului pana la un nivel record in luna iunie.
In India, cei mai importanti producatori de otel au decis recent la sfarsitul unei perioade de trei luni de inghetare a preturilor sa mentina preturile constante, iar in Brazilia pretul placilor din otel importate, utilizate cel mai adesea in echipamentele grele, a scazut cu aproximativ 200 de dolari pe tona metrica, sau cu aproximativ 15%.
Otelul era unul dintre putinele metale al caror pret se mentinuse ridicat in timp ce preturile altor metale fluctuau si mai recent, se aflau in scadere. Preturile cuprului, aluminiului, nichelului si deseurilor de metal sunt in scadere.
In parte, scaderea este normala pentru perioada de vara, cand producatorii auto schimba modelele si cand activitatile de constructii din regiunile fierbinti ca Orientul Mijlociu iau o pauza pana cand temperaturile scad. Totusi, aceasta nu este o explicatie pentru scaderile pronuntate inregistrate la nivel mondial, spune John Anton, economist in cadrul Global Insight. El sustine ca preturile otelului scad pentru ca majorarile de preturi au ajuns in cele din urma la limita in conditiile in care perspectivele legate de economiile europeana si americana par mai sumbre decat la inceputul acestui an.
In unele cazuri, reducerea preturilor reflecta costuri cu materiile prime in scadere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO