Business Internaţional

După Germania, Austria şi Ungaria, Serbia ia atitudine împotriva imigranţilor şi avertizează că va mobiliza militari la frontieră

După Germania, Austria şi Ungaria, Serbia ia atitudine...

Autor: Roxana Maciuca

15.09.2015, 13:04 623

Secretarul de stat al Ministerului Muncii, Nenad Ivanisevici, a declarat, luni seară, că Serbia va trimite militari la frontiera cu Ungaria, dacă va fi necesar, afişând o poziţie vehementă în ceea ce priveşte găzduirea refugiaţilor respinşi.

"Dacă vor să-i trimită înapoi, vor trebui să-i trimită înapoi în Grecia. Aceea a fost prima ţară prin care au intrat în UE. Nu îi vom accepta chiar şi cu preţul ca Serbia să trimită soldaţi la frontieră", a precizat Ivanisevici.

Reacţia lui Ivanisevici a venit în contextul în care noua legislaţie a Ungariei potrivit căreia trecerea ilegală a frontierelor constituie o infracţiune a intrat în vigoare marţi, 15 septembrie. De la miezul nopţii de luni spre marţi, traversarea ilegală a frontierelor ţării este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu trei ani de închisoare şi expulzarea din ţară.

Secretarul de stat al Ministerului Muncii a mai precizat, în cadrul unui seminar susţinut în Subotica, în nordul Serbiei, pe tema drepturilor imigranţilor, refugiaţilor şi solicitanţilor de azil, că ţara are o politică de reprimire "foarte clară, în concordanţă cu legea internaţională, prin care procesul de reprimire se desfăşoară concomitent cu evaluarea ţării de origine şi a cetăţeniei", a precizat Ivanisevici.

El a subliniat că "Serbia nu va lua nicio decizie care să perturbe relaţiile sale cu alte state, dar va şti cum să aibă grijă şi de cetăţenii şi de interesele ei şi ceea ce înseamnă acest lucru concret vom vedea în următoarele zile". Ivanisevici a atras atenţia asupra necesităţii stabilirii unor reguli în privinţa refugiaţilor şi unele în privinţa imigranţilor de către UE, reguli în funcţie de care Serbia va lua decizii în acest sens.

Un reprezentant al ONU din Siria, Irena Vojackova Sollarno, a declarat că situaţia refugiaţilor se schimbă de la o oră la alta.

"Mai mult de 70% din populaţia care părăseşte Siria este formată din refugiaţi, care fug de o situaţie văzută în termeni de viaţă şi moarte şi depinde de noi să facem tot ceea ce putem pentru a-i ajuta".

Cei mai mulţi imigranţii care ajung în Grecia sau Italia pornesc înspre Macedonia, continuându-şi drumul prin Serbia, Ungaria, Austria pentru a solicita azil în Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO