Business Internaţional

După moartea lui Osama ben Laden, Al-Qaida nu mai prezintă interes pentru finanţatori

După moartea lui Osama ben Laden, Al-Qaida nu mai prezintă interes pentru finanţatori

Autor: Mediafax

07.01.2012, 12:21 549

Privată de liderul istoric, al cărui nume legendar atrăgea contribuţiile unor familii bogate din regiunea Golfului, Al-Qaida Central se confruntă cu grave probleme de finanţare şi şi-a revizuit în scădere planurile, adăugă aceste surse.

"Când Osama trăia, Al-Qaida avea mai mulţi bani", a explicat sub anonimat responsabilul unui serviciul de securitate din Peshawar, marele oraş din nord-vestul Pakistanului.

"Înainte de moartea sa , am aflat că apăruseră dispute între el şi (succesorul său egiptean Ayman) Al Zawahiri cu privire la bani. Osama dispunea de fonduri iar Al Zawahiri era liderul operaţional".

Aflat acum la conducerea Al-Qaida, Ayman Al Zawahiri nu are şi nici nu va avea influenţa sau conexiunile pentru a colecta fondurile contribuitorilor Golfului iar finanţele mişcării nu au întârziat să se resimtă.

"Este egiptean, asta joacă un rol important", apreciază Riad Kahwaji, director al Institutului de analiză militară pentru Orientul Mijlociu şi Golf (Institute for Near East and Gulf Military Analysis) din Dubai.

"El nu are prestigiul, încrederea, conexiunile. Încă trebuie să se impună ca lider. În Golf, legăturile de familie, de trib sunt fundamentale. Moartea lui ben Laden a fost o catastrofă pentru finanţele Al-Qaida".

O dată cu jihadul anti-sovietic din Afganistan, ben Laden a început să adune fonduri în ţările din regiunea Golfului şi avea turnee în cursul cărora era primit peste tot ca un erou.

Conform unei surse talibane pakistaneze intervievată de AFP în Karachi, donatorii din regiunea Golfului continuă să finanţeze jihadul antiamerican din regiune, însă talibanii afgani sunt preferaţi ca beneficiari în defavoarea Al-Qaida.

O altă sursă talibană, intervievată la Peshawar asigură că Al-Qaida "are încă bani însă se concentrează asupra Afganistanului. Înainte dona bani (Mişcării talibanilor din Pakistan) TTP, iar acum le dă cât să supravieţuiască".

Poveşti despre voluntari pentru jihad care s-au întors în zonele tribale pakistaneze din Waziristan indică celule al-Qaida puţin numeroase, dezorganizate, dezorientate, lipsite de bani şi terorizate de rachetele lansate de aparatele fără pilot CIA.

"Au fost serios afectaţi: nu doar din cauza problemelor financiare dar şi din cauza atacurilor avioanelor fără pilot, lipsei de conducere şi un moral scăzut", asigură de la biroul său new-yorkez, Richard Barrett, coordonatorul echipei de supraveghere a activităţilor Al-Qaida de la Naţiunile Unite.

"Al Qaida a fost atât de compromisă de lipsa unui rol jucat în schimbările profunde care au afectat lumea arabă încât nu mai este considerată ca un beneficiar de interes pentru donatori", adaugă Barrett, fost lider al filialei antiteroriste al serviciilor britanice M16.

Riad Kahwaji adaugă: "Oamenii care au sprijinit financiar Al-Qaida a realizat că acum mişcările islamice pot trimite membri în parlament sau în guvern. Donatorii nu mai au nevoie să susţină un grup renegat care trăieşte la mii de kilometri depărtare pentru a schimba lucrurile".

Pentru Richard Barrett, Al-Qaida Central este victima unei nefericite conjuncturi de factori. "Moartea lui ben Laden, presiunea exercitată asupra liderilor supravieţuitori, lipsa de influenţă şi de capacitate de a acţiona global şi lipsa de imaginaţie şi inspiraţie. Toate acestea le afectează finanţele şi susţinerea pe care le-ar putea avea în continuare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO