Business Internaţional

După noile bombardamente de lângă cea mai mare centrală nucleară a Europei, Ucraina cere noi sancţiuni împotriva Rusiei

După noile bombardamente de lângă cea mai mare...

Autor: Andreea Tobias

16.08.2022, 08:19 36

Ucraina a cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei şi a subliniat riscurile şi consecinţele unei potenţiale catastrofe la cea mai mare centrală nucleară din Europa, unde au avut loc noi bombardamente.

Oficialii ucraineni şi cei instalaţi de Rusia se acuză reciproc de atacurile din apropierea centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, conform Reuters.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a avertizat pe soldaţii ruşi că, dacă atacă oraşul Enerhodar, acum controlat de Rusia, sau dacă îl folosesc ca bază de unde să tragă, atunci vor deveni o "ţintă specială".

"Dacă prin acţiunile Rusiei se produce o catastrofă, consecinţele ar putea să-i lovească pe cei care pentru moment tac", a spus el într-un discurs ţinut luni seara târziu, cerând noi sancţiuni pentru sectorul nuclear rusesc.

"Dacă acum lumea nu dă dovadă de forţă şi hotărâre pentru a apăra o singură centrală nucleară, va însemna că lumea a pierdut."

Organismul mondial de supraveghere nucleară a avertizat asupra unui dezastru dacă luptele nu se vor opri.

Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia la Enerhodar, a declarat că aproximativ 25 de obuziere M777 fabricate în SUA au lovit în apropierea centralei nucleare şi a zonelor rezidenţiale în decurs de două ore.

Agenţia rusă de ştiri Interfax, citând serviciul de presă al administraţiei numite de Rusia la Enerhodar, a declarat că forţele ucrainene au deschis focul, cu explozii în apropierea centralei nucleare.

Însă, potrivit şefului administraţiei districtului Nikopol, care se află peste râu de Enerhodar şi care rămâne sub control ucrainean, forţele ruse au fost cele care au bombardat oraşul pentru a încerca să dea impresia că Ucraina îl atacă.

"Ruşii cred că pot forţa lumea să se conformeze condiţiilor lor bombardând centrala nucleară (NPP) Zaporojie", a scris pe Twitter Andriy Yermak, şeful Statului Major al preşedintelui ucrainean.

Forţele ruseşti au continuat să bombardeze oraşe şi localităţi - Velika Kostryumka, în sud, şi Marhanets - situate vis-a-vis de centrala nucleară Zaporizhhia, potrivit unui raport al districtului de sud al forţelor armate ucrainene pe Facebook.

Forţele ucrainene au ucis 23 de soldaţi ruşi şi au distrus două poziţii întărite, a adăugat acesta.

Reuters nu a putut verifica imediat rapoartele de pe câmpul de luptă.

Organizaţia Naţiunilor Unite afirmă că are capacitatea logistică şi de securitate pentru a sprijini o vizită a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), dacă atât Rusia, cât şi Ucraina sunt de acord.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a avut o convorbire telefonică cu Guterres pentru a discuta condiţiile de funcţionare în siguranţă a centralei, a declarat luni ministerul.

"În strânsă cooperare cu agenţia şi conducerea acesteia, vom face tot ce este necesar pentru ca specialiştii AIEA să fie prezenţi la centrală şi să ofere o evaluare veridică a acţiunilor distructive ale părţii ucrainene", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

Însă Igor Vişnevetski, adjunctul şefului departamentului de proliferare nucleară şi control al armelor din cadrul ministerului de externe, a fost citat ulterior spunând că ar fi prea periculos pentru orice misiune a AIEA să traverseze capitala Kiev pentru a inspecta centrala.

"Imaginaţi-vă ce înseamnă să treacă prin Kiev - înseamnă că ajung la centrala nucleară prin linia întâi", a declarat Vishnevetsky, citat de agenţia de ştiri RIA.

Ucraina, unde parlamentul a prelungit luni legea marţială pentru încă trei luni, a declarat de săptămâni întregi că plănuieşte o contraofensivă pentru a recuceri Zaporojie şi provincia vecină Herson, cea mai mare parte a teritoriului pe care Rusia l-a cucerit după invazia sa din 24 februarie şi pe care încă îl deţine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO