Business Internaţional

După patru ani de acuzaţii că au manipulat piaţa valutară, opt dintre cele mai mari bănci din lume îşi negociază cu CE amenda

Autorităţile americane au strâns 5,6 miliarde de dolari din amenzi impuse în 2015 băncilor Barclays, Citi, JPMorgan, RBS, Bank of America şi UBS pentru manipularea pieţei valutare între decembrie 2007 şi ianuarie 2013.

Autorităţile americane au strâns 5,6 miliarde de dolari din amenzi impuse în 2015 băncilor Barclays, Citi, JPMorgan, RBS, Bank of America şi UBS pentru manipularea pieţei valutare între decembrie 2007 şi ianuarie 2013.

Autor: Bogdan Cojocaru

22.11.2017, 00:06 1317

Opt dintre cele mai mari bănci din lume se pregătesc să-şi negocieze cu Comisia Europeană amenda într-un caz în care sunt acuzate de practici de tip cartel pentru manipularea pieţei valutare globale, scrie Financial Times.

UBS, Royal Bank of Scotland, JPMorgan Chase, Citigroup, Barclays, HSBC şi alte două bănci vor plăti probabil împreună miliarde de euro pentru ca CE să-şi oprească ancheta, care durează deja de patru ani, spun surse apropiate situaţiei. Cazul este unul dintre cele mai de amploare cu care Comisia a avut de-a face şi reprezintă o provocare pentru anchetatori din cauza complexităţii activităţilor ilegale efectuate pe pieţele unui număr mare de valute de care băncile sunt acuzate.

Amenzile sunt de aşteptat să le depăşească pe cele de aproape două miliarde de euro impuse băncilor în timpul anchetelor anterioare ale UE privind manipularea dobânzilor.

Investigaţia UE urmează unor acţiuni efectuate după marea criză financiară de autorităţile din SUA, Marea Britanie şi Elveţia care au avut ca rezultat amenzi de peste zece miliarde de dolari aplicate unor bănci cu anvergură internaţională acuzate de abateri similare. Institu­ţiile financiare au plătit în total amenzi de peste 320 de miliarde de dolari începând cu 2008, potrivit Boston Consulting Group.

Băncile implicate sunt pregătite să negocieze cu UE în următoarele luni în­chiderea anchetei. Reprezentanţii băn­cilor s-au întâlnit pe rând cu inves­ti­gatorii europeni pentru a vedea dovezi­le în ceea ce reprezintă primul pas al în­chiderii cazului. Un acord va fi anunţat probabil anul viitor. Comisia şi băncile au refuzat să comenteze in­formaţiile FT. „Lucrurile progre­sea­ză, dar nimic nu este iminent“, au spus sursele FT.

Membrii unui cartel pot evita amenda dacă sunt primii care raportează autorităţilor UE aceste practici. 

Turnătorii din cazurile de manipulare a dobânzilor investigate în UE au evitat costuri semnificative: Barclays nu a trebuit să plătească o amendă de 690 de milioane de euro într-o investigaţie privind manipularea Euribor, în timp ce UBS a evitat plata unei amenzi de 2,5 miliarde de euro ca pedeapsă pentru participarea la un cartel pentru manipularea dobânzilor pentru yeni.

Dacă aleg să negocieze un acord amiabil cu autorităţile, companiile îşi reduc pedeapsa financiară cu 10% şi evită publicarea detaliilor despre cazul în care sunt implicate. Aceste detalii pot reprezenta muniţie pentru cei care ar încerca să ceară despăgubiri dacă acuzaţiile aduse lor conduc la o decizie formală.

Autorităţile americane au strâns 5,6 miliarde de dolari din amenzi impuse în 2015 băncilor Barclays, Citi, JPMorgan, RBS, Bank of America şi UBS pentru manipularea pieţei valutare între decembrie 2007 şi ianuarie 2013. Pe lângă amenzi, băncile au fost trase la răspundere.

Mark Johnson, fost director de top al HSBC, a fost condamnat pentru fraudă în SUA luna trecută. Stuart Scott, fost coleg cu Johnson la HSBC, va face apel împotriva unei decizii de extrădare din Marea Britanie în SUA pentru acuzaţii similare. În iulie, trei foşti traderi valutari acuzaţi că au făcut parte dintr-un grup cunoscut ca „the Cartel“ au pledat nevinovaţi în prima înfăţişare înaintea unui judecător american pentru a răspunde acuzaţiilor dintr-o anchetă privind manipulare pe piaţa valutară, care la nivel global are o valoare de 5.000 de miliarde de dolari.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO