Business Internaţional

După SUA şi Europa urmează Japonia?

Autor: Vlad Popescu

09.08.2011, 00:01 411

Datoria publică uriaşă, dezordinea de pescena politică şi nu numai menţin Japonia în atenţia agenţiilor derating, mulţi analişti anticipând că a treia mare economie a lumiiva fi următoarea ţintă pentru reducerea calificativului de credit,scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Agenţiile de rating se concentrează pecapacitatea politicienilor de a face faţă unei noi crize financiaredeclanşate de turbulenţele de pe pieţele europene ale datoriilor destat sau unei recesiuni globale prelungite în contextul subţieriisemnificative a resurselor fiscale faţă de momentul 2008, anteriorfalimentului Lehman Brothers.

Cel mai mult de pierdut într-un astfel descenariu ar avea guvernele din ţări precum Japonia, care nu maidispun de modalităţi de a-şi apăra pieţele sau de a-şi stimulaeconomiile fără a se angaja la noi datorii.

S&P a arătat, de altfel că implicaţiilede rating pentru ţările asiatice vor fi mai grave în cazul unei noicrize financiare sau recesiuni decât în urmă cu treiani.

"Capacităţile fiscale ale Japoniei, Indiei,Malaieziei, Taiwanului şi Noii Zeelande s-au redus faţă denivelurile ante-2008. Dacă va veni o nouă recesiune, va creaprobabil un impact mai profund şi mai prelungit decât cea care atrecut", notează S&P.

Japonia, cu o datorie guvernamentală brută de200% din PIB la o economie de 5.000 de miliarde de dolari, esteurmărită atent de toate agenţiile de rating, chiar dacă cea maimare parte a datoriei este finanţată pe plan intern de cătreinvestitori japonezi.

S&P atribuie Japoniei ratingul AA-, cuperspectivă negativă, ca şi Fitch.

Moody's califică Japonia la Aa2, sub evaluarepentru o posibilă retrogradare.

Evaluarea ar trebui să se încheie înurmătoarele săptămâni cu reducerea ratingului în urma a treitrimestre consecutive de contracţie economică, situaţie complicatăşi de un parlament foarte fragmentat şi un guvern care nu se bucurăde popularitate în rândul alegătorilor.

Moody's a avertizat că intervenţia desăptămâna trecută a Japoniei pe pieţele valutare pentru temperareaaprecierii yenului a fost ineficientă şi va avea consecinţenegative pentru ratingul ţării.

"Aceeaşi logică pe care a aplicat-o S&P

în cazul Statelor Unite poate fi aplicată şiscenei politice japoneze, unde nu se poate decide nimic. Deciretrogradarea Japoniei este foarte probabilă", comentează MasamichiAdachi, senior economist la JPMorgan Tokio.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO