Business Internaţional

După un an, tarifele vamale la metale ale lui Trump cu generat mai mulţi perdanţi decât câştigători

După un an, tarifele vamale la metale ale lui Trump cu...

Autor: Departamentul Economic

24.03.2019, 16:09 207

Până acum, războaiele comerciale nu par a fi "bune, şi uşor de câştigat", aşa cum promitea preşedintele Donald Trump cu un an în urmă, când a impus tarife vamale majorate asupra importurilor de oţel şi aluminiu, arată Bloomberg.

Tabela de scor este împărţită: producatorii americani de oţel Nucor Corp şi United States Steel Corp au înregistrat creşteri semnificative ale profitului în 2018. Dar fabricanţii care cumpară metalul - de exemplu Caterpillar Inc., unul dintre primii trei exportatori americani - spun că tarifele le-au afectat profiturile, au dus la disponibilizări şi au obligat unele companii să refacă lanţurile de aprovizionare.

Între timp, activitatea de producţie la nivel mondial a scăzut în 10 din cele 11 luni de când SUA a impus noile tarife, la un nivel văzut ultima oară în 2016. Aceasta pe fondul presiunilor la care este supus sistemul economic mondial, după încetinirea puternică din 2018, în timp ce factorii de decizie politică aşteaptă clarificări cu privire la Brexit.

Secretarul pentru de comerţ Wilbur Ross a minimalizat efectele negative ale tarifelor. Apărând la CNBC la un moment dat, a folosit o conservă pentru a spune că majoritatea americanilor abia ar observa tarifele, adaugand, că dacă acestea cresc cu 25%, la o cutie de supă creşterea este de şase zecimi de cent.

Pe de altă parte Caterpillar spune că a pierdut 100 de milioane de dolari din cauza tarifelor, în timp ce producătorul de bere MillerCoors a declarat că tarifele la aluminiu i-au adus costuri suplimentare de peste 40 de milioane de dolari.

Alte companii au redus forţa de muncă pentru menţinerea costurilor, iar altele importă produse pe care iniţial le produceau cu muncitori americani.

Pe partea de aluminiu, lupta producătorilor se poartă chiar şi în SUA. Exporturile chinezeşti de produse din aluminiu au înregistrat niveluri record, punând presiune pe preţuri. Century Aluminum Co a raportat pierderile din trimestrul al patrulea, la fel ca şi divizia de aluminiu a companiei Alcoa Corp.

Producătorii europeni de oţel au fost iniţial furioşi în privinţa creşterii tarifelor, dar nu din cauza temerilor că şi-ar putea pierde accesul pe piaţa americană. În schimb, ei au fost îngrijoraţi de faptul că o parte din cantităţile de oţel destinate SUA ar putea ajunge în Europa.

Temerea s-a adeverit într-o oarecare măsură, livrările către Europa - în mare parte din Turcia - crescând anul trecut cu aproximativ 12%, până la cel mai înalt nivel din 2007. Drept urmare, UE a adoptat propriile măsuri protecţioniste, care au fost puse în aplicare luna trecută, în ideea că ar trebui să fie capabile să reducă creşterea importurilor.

Industria europeană de aluminiu, în acelaşi timp, se confruntă cu situaţii diferite, potrivit Gerd Götz, directorul general al European Aluminum, un grup de lobby pentru industrie. Impactul combinat al tarifelor majorate, dar şi al conflictului comercial dintre SUA şi China au dus la creşterea vânzărilor europene de produse din aluminiu, deoarece taxa la import pentru China era mai mare decât preţul europenilor. Importurile de aluminiu şi produse din aluminiu din UE au crescut cu 17%, la 1,72 miliarde de dolari în 2018, faţă de anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO