Business Internaţional

După Ungaria, şi Polonia se confruntă cu o penurie de carburanţi

După Ungaria, şi Polonia se confruntă cu o penurie de...

Autor: Catalina Apostoiu

06.01.2023, 00:05 3839

Un incendiu la rafinăria Plock, cedarea unei părţi din producţie către Saudi Aramco, stocurile insuficiente şi embargoul ce va fi în curând impus asupra importurilor din Rusia ar putea duce la scumpirea motorinei în Polonia în primul trimestru al acestui an, chiar până la 10 zloţi (2,14 euro) pe litru, relatează Warsaw Voice.

„Penuria de motorină de pe piaţa poloneză se face deja simţită, fiind reflectată de exemplu în relaţia dintre preţurile acestui carburant şi al benzinei. Obişnuiam să plătim cu aproximativ 1 zlot mai puţin pentru motorină decât pentru benzină, însă în ultimele luni relaţia s-a inversat“, arată Andrzej Sikora, preşedinte al Institutului de Studii Energetice.

Ani la rând, Polonia s-a bazat pe importuri din est, din Belarus şi Rusia. Astăzi se văd clar efectele acestei dependenţe.

„Polonia s-ar fi putut pregăti mai bine pentru situaţia actuală, inclusiv prin constituirea de stocuri mai mari“, afirmă Sikora. Situaţia de pe piaţa motorinei s-a deteriorat de asemenea în urma fuziunii Orlen cu Lotos.

Gigantul de stat PKN Orlen este de asemenea acuzat că a crescut artificial preţurile carburanţilor anul trecut, stârnind mânia şoferilor şi guvernelor locale, potrivit Euractiv.

Conform economiştilor de la mBank, politica de preţuri a Orlen a avut de asemenea un impact asupra inflaţiei din Polonia, preţurile mai mari la carburanţi împingând rata acesteia la 17,5% în noiembrie în loc de cea estimată de 16,9%.

Partidul de guvernământ PiS a ezitat însă să ia atitudine în această situaţie.

Şi Ungaria s-a confruntat cu probleme pe piaţa carburanţilor, guvernul condus de premierul Viktor Orban fiind forţat să renunţe la măsura de plafonare a preţurilor car­bu­ranţilor după ce ţara s-a confruntat cu o amplă penurie de benzină, potrivit Bloomberg.

Iniţial anunţată de Orban ca o modalitate de a proteja consumatorii de scumpirea energiei în urma războiului din Ucraina, măsura a devenit nesustenabilă după ce o creştere puternică a cererii, o scădere a ofertei şi lucrările de mentenanţă de la singura rafinărie a Ungariei au înjumătăţit aproape producţia locală.

Situaţia devenise „haotică“, iar prelungirea acesteia ameninţa securitatea energetică a ţării, a declarat în momentul respectiv Zsolt Hernadi, preşedinte şi CEO al companiei de energie Mol.

Potrivit acestuia, „stabilitatea pieţei“ ar urma să fie asigurată în decurs de până la două luni.

Revenind la Polonia, preţul cărbunelui a fost plafonat încă din luna octombrie a anului trecut, iar acum se vorbeşte din ce în ce mai des de penurii pe această piaţă. Însă ţara a decis nu numai să amâne planul de renunţare treptată la cărbune, ci şi să-şi crească producţia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO