Business Internaţional

Dupa vinerea neagra, lunea neagra la bursele americane,

14.03.2001, 00:00 32



Prima zi a acestei saptamani a fost o noua zi neagra din istoria burselor americane, in conditiile in care principalii indici bursieri din Statele Unite au marcat scaderi de sute de puncte, dupa ce si ziua de vineri a fost marcata de prabusirea indicilor, relateaza agentiile internationale de presa.

Cauzele principale ale acestor evolutii sunt vanzarea puternica a actiunilor companiilor din sectorul tehnologic, diminuarea profiturilor si caderea bursei nipone, care a atins cel mai redus nivel din ultimii 16 ani.

Indicele Dow Jones Industrial Average a inregistrat una dintre cele mai drastice diminuari din intreaga sa existenta, pierzand 436,37 puncte, respectiv 4,1%, pentru a incheia sedinta la 10.208,25 puncte, cea mai redusa valoare din 19 octombrie 2000.

Indicele compozit al pietei extrabursiere Nasdaq a inchis la 1.923,38, coborand sub limita psihologica de 2.000 de puncte pentru prima data din decembrie 1998, dupa ce a cazut cu aproape 130 de puncte, respectiv 6,3%.

In prezent, indicele Nasdaq se gaseste cu 62% mai jos decat valoarea record de 5.048 puncte, atinsa in martie anul trecut.

Indicele mai cuprinzator al pietei americane, S&P 500, a pierdut, de asemenea, peste 4%, respectiv 53,26 puncte, pana la 1.180,16 puncte, aceasta fiind a sasea prabusire ca marime din istoria indicelui.

Aproape toate sectoarele burselor au consemnat pierderi, cele mai semnificative fiind cele ale companiilor din domeniul biotehnologic, care au inchis in scadere cu 9%, in timp ce sectorul TMT (tehnologie-media-telecomunicatii) a inregistrat o cadere de 7%.

In cadrul indicelui Nasdaq 100, care urmareste evolutia celor mai importante firme tranzactionate pe piata extrabursiera, doar una dintre companii a urcat (Compuware), in timp ce restul de 99 au inchis la valori mai reduse decat cele din sedinta precedenta.

Toate cele 30 de companii ale caror actiuni sunt cuprinse in indicele Dow Jones au inregistrat scaderi, cele mai mari fiind cele ale General Electric cu 9% sau Microsoft cu 8%.

Din nou, companiile din sectorul tehnologic au condus plutonul perdantilor. Cisco Systems a pierdut 8%, in conditiile in care analistii au diminuat ratingul companiei, dupa ce firma a anuntat concedierea a 8.000 de angajati, in vederea reducerilor de costuri.

Nici compania Ericsson nu a avut o evolutie prea buna, prabusindu-se cu 25%, dupa ce a anuntat ca vanzarile din acest trimestru nu vor fi mult mai mari decat cele din perioada similara a anului trecut. Anterior, conducerea firmei suedeze estimase o crestere cu 15%.

Evolutia burselor americane a influentat sensibil pietele financiare din intreaga lume. Astfel, indicele Nikkei 225 a atins cel mai mic nivel inregistrat in ultimii 16 ani (11.819,7 puncte), iar indicele FTSE 100 a pierdut aproape 2%, inchizand la 5.752,6 puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO