Business Internaţional

Durerea zonei euro: Franţa vrea să implice BCE în finanţarea ţărilor. Germania se opune

Durerea zonei euro: Franţa vrea să implice BCE în finanţarea ţărilor. Germania se opune

Autor: Adrian Voicu

23.10.2011, 15:53 1042

Franţa speră astăzi să depăşească opoziţia Germaniei faţă de măsurile care ar permite BCE să aibă un rol central în revigorarea fondului de salvare a zonei euro, argumentând că acesta este singurul mod prin care se poate rezolva criza datoriilor, informează Reuters.

Punând drept dată limită ziua de miercuri pentru prezentarea soluţiilor la criza datoriilor suverane, liderii care s-au întâlnit astăzi la Bruxelles speră să mărească suma alocată fondului de stabilitate financiară (EFSF) îndeajuns de mult încât să permită capitalizarea tuturor băncilor şi să oprească criza care loveşte acum în economiile Italiei şi Spaniei.

Parisul, cu susţinere din partea majorităţii statelor din zona euro, inclusiv din partea Italiei şi Spaniei - argumentează că fondul de stabilitate ar trebui să aibă o legitimitate bancară, banii urmând a fi împrumutaţi de fond prin intermediul BCE.

Cu toate acestea, Germania alături chiar de banca centrală, consideră că BCE ar trebui să îşi păstreze independenţa, folosirea băncii pentru mărirea capacităţii de împrumut putând aduce nemulţumirea contribuabililor.

În speranţa liniştirii apelor, oficialii germani au declarată există doar două opţiuni pentru susţinerea EFSF cu fonduri suplimentare: folosirea EFSF pentru garantarea unei părţi din pierderile înregistrate de obligaţiunile ţărilor sau găsirea de noi fonduri prin formarea unui vehicul investiţional capitalizat de donatori precum China sau Brazilia.

Cu toate acestea, perspectiva salvării Europei cu bani străini a alarmat Comisia Europeană, considerându-se că astfel se va încălca suveranitatea europeană.

Franţa consideră în continuare că există mijloace prin care BCE poate participa la susţinerea zonei fără a încălca direct regulile privind finanţarea directă a guvernelor. "Germanii sunt împotriva orcirărei încălcări a regulilor BCE... dar acest lucru nu va fi în totalitate incompatibil", a declarat o sursă pentru Reuters. "Participarea BCE ar creşte puternic eficacitatea oricărei soluţii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO