Business Internaţional

Economia americană a ajuns la turaţie maximă: creştere de 3,5% în T3 după un salt de 4,6% în T2

Economia americană a ajuns la turaţie maximă:...

Autor: Bogdan Cojocaru

30.10.2014, 16:21 396

Economia americană, cea mai mare din lume, a marcat cele mai bune şase luni din ultimul deceniu cu o creştere de 3,5% în cel de-al treilea trimestru după un avans de 4,6% în trimestrul anterior, propulsată printre altele de cheltuielile guvernamentale şi de scăderea deficitului comercial, care au contrabalansat încetinirea cheltuielilor populaţiei, scrie Bloomberg.

Creşterile vin după ce în primul trimestru economia s-a contractat cu 2,1%, în ritm anualizat, din cauza iernii grele, care a paralizat activitatea.

Majorarea producţiei de petrol limitează importurile şi sprijină industria, ceea ce permite economiei să reziste încetinirii creşterii de pe pieţe precum Europa şi China. În acelaşi timp, creşterea numărului locurilor de muncă şi ieftinirea benzinei dau populaţiei din încredere în economie şi putere de cumpărare mai mare.

„Situaţia privind cererea internă se îmbunătăţeşte pe măsură ce numărul locurilor de muncă avansează. De asemenea, încrederea consumatorilor creşte, ceea ce reprezintă un indicator clar că aceştia au o părere mai bună despre economie”, a explicat Russell Price, analist la Ameriprise Financial.

Cheltuielile consumatorilor, care reprezintă aproximativ 70% din PIB, au urcat cu 1,8% în trimestrul trecut, după un avans de 2,5% în cele trei luni anterioare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO