Business Internaţional

Economia britanică a ajuns în pragul recesiunii după ce sectorul serviciilor s-a contractat în mod neaşteptat

Economia britanică a ajuns în pragul recesiunii după...

Autor: Catalina Apostoiu

04.10.2019, 00:05 692

Un Brexit fără acord riscă să genereze probleme majore pe plan comercial, cel puţin pe termen scurt, din cauza impunerii imediate de noi tarife şi verificări la porturi.

Economia Marii Britanii pare să se îndrepte către recesiune în condiţiile în care companiile se pregătesc pentru riscurile legate de Brexit, revelă un sondaj care a indicat faptul că sectorul dominant al serviciilor a suferit un declin neaşteptat luna trecută, scrie Reuters.

Premierul Boris Johnson a promis să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană până pe 31 octombrie cu orice preţ, deşi parlamentul a adoptat o lege care-i cere acestuia să obţină un nou acord de tranziţie pentru a atenua şocul economic.

Indicele PMI pe septembrie al IHS Markit pentru sectorul serviciilor a înregistrat o scădere peste aşteptările analiştilor, atingând un minim pe şase luni de 49,5, sub nivelul de 50 care separă creşterea de scădere.

Combinat cu indicatorii chiar mai slabi pentru sectorul manufacturier şi al serviciilor publicaţi la începutul acestei săptămâni, PMI-ul pentru toate sectoarele pe septembrie a coborât la 48,8, cel mai scăzut nivel de la luna de după decizia Marii Britanii de a părăsi UE.

Potrivit IHS Markit, cifrele sugerează că economia britanică s-a contractat cu 0,1% în trimestrul III. „Venind după un declin în trimestrul II, aceasta înseamnă că Marea Britanie are în faţă un risc crescut de recesiune“, arată Chris Williamson, economist la IHS Markit.

Johnson a trimit noi propuneri privind Brexitul Uniunii Europene şi a declarat că dacă blocul nu va fi de acord cu un compromis, Marea Britanie va ieşi din UE fără un acord la sfârşitul acestei luni.

Un Brexit fără acord riscă să genereze probleme majore pe plan comercial, cel puţin pe termen scurt, din cauza impunerii imediate de noi tarife şi verificări la porturi.

Economia britanică resimte în acelaşi timp impactul conflictului comercial dintre Statele Unite şi China.

„Declinul din septembrie este rău prevestitor fiind rezultatul unei slăbiri a cererii în ultimul an“, arată Williamson.

Firmele care au participat la sondaj arată că clienţii străini îşi transferă operaţiunile din Marea Britanie din cauza temerilor privind un Brexit dur. Comenzile pentru export au înregistrat cel mai dramatic declin din martie.

Până acum, cererea solidă de consum a protejat economia britanică în faţa nesiguranţei privind Brexitul, însă ultimul sondaj s-a adăugat semnelor venite din partea sondajelor legate de încrederea consumatorilor că slujbele ar putea deveni mai puţin sigure.

Firmele de servicii au făcut disponibilizări în cel mai alert ritm din nouă ani în septembrie. În ansamblu, indicatorii PMI din această săptămână indică cel mai puternic declin al ocupării forţei de muncă din decembrie 2009.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO