Business Internaţional

Economia britanica este pe val

26.02.2007, 19:01 14

Economia Marii Britanii a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere din ultimii doi ani si jumatate in trimestrul al patrulea, pe fondul cresterii cheltuielilor gospodariilor si a investitiilor, relateaza Bloomberg.
Produsul Intern Brut a avansat cu 0,8% comparativ cu trimestrul anterior, cea mai semnificativa crestere consemnata din al doilea trimestru al anului 2004, conform Biroului National de Statistica al Marii Britanii. Rata anuala de crestere a fost de 3%, mai mare fata de 2,9% in trimestrul al treilea.
Ritmul de crestere economica a accelerat pe fondul dezvoltarii serviciilor financiare si al cresterii preturilor la locuinte, Banca Angliei anticipand ca economia britanica va inregistra in acest an cel mai rapid ritm de crestere din ultimii trei ani. Unii strategi exercita presiuni in sensul operarii unei a patra majorari de rate ale dobanzii din august incoace temandu-se ca ritmul accelerat de crestere va alimenta inflatia.
Cheltuielile consumatorilor au crescut cu 1 procent in trimestrul patru, fata de 0,4% in trimestrul trei, in timp ce investitiile au avansat cu 2,5%, cea mai solida crestere din cinci trimestre, conform biroului de statistica. Aceste cresteri au compensat o incetinire a cheltuielilor guvernamentale si o scadere a exporturilor.
Rata anuala de crestere va atinge o medie de peste 3% in acest an inainte de a ajunge sub acest nivel anul viitor, conform estimarilor bancii centrale.
Va trebui ca rata de referinta a dobanzii sa creasca cu inca un sfert de punct de la actualul nivel de 5,25%, pentru a fi conforma cu tinta stabilita.
Cresterea sectorului britanic al serviciilor, ce reprezinta o treime din economie, s-a accelerat pana la 1% in trimestrul patru, de la 0,8% in trimestrul trei. Cresterea serviciilor a compensat stagnarea sectorului de productie, care reprezinta 15% din intreaga economie, in contextul in care aprecierea monedei locale a afectat exporturile. Lira sterlina a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani in raport cu dolarul luna trecuta.
"Vor aparea probabil semnale privitoare la o incetinire a ritmului de crestere, inasprirea conditiilor monetare devenind din ce in ce mai vizibila", a declarat Nick Kounis, economist in cadrul Fortis Bank din Amsterdam.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO