Business Internaţional

Economia Chinei a crescut cu 9,7% în primul trimestru

Autor: Cojocaru Bogdan

15.04.2011, 15:09 35

Economia Chinei, a doua ca mărime la nivel mondial, a crescut înprimul trimestru cu 9,7%, comparativ cu perioada similară anuluitrecut, ritm puţin mai redus decât cel din ultimele trei luni ale2010, de 9,8%, dar superior estimărilor majorităţii analiştilor,potrivit Financial Times.

Faţă de ultimul trimestru din 2010, economia a avansat cu2,1%.

Totodată, inflaţia a accelerat de la 4,9% în februarie la 5,4%în martie, comparativ cu acceaşi lună a anului trecut, cel mairidicat nivel din ultimele 32 de luni. Alimentele au fost maiscumpe cu 11,7% în martie, faţă de aceeaşi lună din 2010.

Produsul Intern Brut şi inflaţia avansează în ritmuri maiputernice decât s-a anticipat, în pofida eforturilor guvernului dea tempera creşterea economică şi a preţurilor de consum. În cadrulacestor acţiuni, Beijingul a majorat de patru ori dobânzile înultimele şase luni şi a crescut proporţia depozitelor pe carebăncile mari trebuie să le păstreze ca rezerve.

"În pofida celor mai agresive măsuri de limitare din ultimiiani, se pare că guvernul nu poate încetini economia. Beijingul afost nevoit de mai multe ori să recurgă la măsuri precum controluldirect al preţurilor alimentelor şi limite în achiziţiile delocuinţe, pentru a reduce presiunile inflaţioniste", a afirmatAlistair Thornton, analist la IHS Global Insight.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO