Business Internaţional

Economia Chinei dă semne de încetinire. Se va domoli inflaţia, se vor atenua penuriile?

Economia Chinei dă semne de încetinire. Se va domoli...

Autor: Catalina Apostoiu

14.07.2021, 00:05 1086

Recuperarea economiei chineze de pe urma pandemiei încetineşte, trimiţând un semnal de avertizare restului lumii cu privire la cât de durabile vor fi propriile redresări. Deşi aşteptată, încetinirea economiei Chinei a venit prea devreme, spun economiştii, iar măsurile pe care le vor lua chinezii în urma acestui proces vor avea impact la nivel mondial, scrie Bloomberg.

Banca centrală chineză a decis la finalul săptămânii trecute să reducă volumul de cash pe care majoritatea băncilor trebuie să-l deţină în rezerve cu scopul impulsionării creditării. Deşi banca a declarat că decizia nu echivalează cu o nouă încercare de stimulare a economiei, amploarea acesteia a surprins.

Analiştii au păreri diferite cu pri­vire la severitatea încetinirii eco­no­miei chineze şi despre cât de departe va merge banca centrală în re­laxarea politicii. Analiştii de la ING spun că dacă problema este capitalul băn­cilor şi lichiditatea, o re­ducere de dobânzi nu va fi probabil necesară. Însă dacă problemele băn­cilor se transmit la ni­ve­lul economiei reale, atunci ar putea fi nece­sa­ră o reducere a do­bân­zilor.

Unii analişti, cum ar fi cei de la UBS şi Citi, întrevăd reduceri de dobânzi în lunile urmă­toare, în timp ce alţii, precum cei de la Nomura, spun că decizia recentă a băncii centrale nu anunţă noi măsuri agresive de relaxare a politicii.

„Nu există nicio îndoială că im­pactul unei încetiniri a Chinei asupra economiei mondiale va fi mai amplu decât cu cinci ani în urmă“, arată Rob Subbaraman, de la Nomura.

Încetinirea redresării Chinei întăreşte de asemenea poziţia potrivit căreia inflaţia preţurilor de producător a atins probabil un vârf şi că avansul preţurilor materiilor prime va continua să se tempereze.

Inflaţia preţurilor de producător din China a slăbit în iunie în urma campaniei guvernului de stăvilire a majorării preţurilor materiilor prime, însă rata anuală s-a menţinut ridicată, notează Reuters. Datele privind preţurile de consum au indicat de asemenea o încetinire luna trecută.

Totuşi, unii analişti cred că această campanie va avea doar un impact limitat din cauza unui dezechilibru continuu între oferta restrânsă şi cererea în creştere venită din partea unui număr în creştere de ţări care îşi revin de pe urma pandemiei.

„În pofida evoluţiilor recente ale preţurilor materiilor prime, nu putem exclude o accelerare a creşterii acestora din nou în S2“, arată Wang Jun, economist-şef la Zhongyuan Bank.

În mijlocul tuturor semnelor că redresarea economiei chineze începe să încetinească, creşterea exporturilor chineze a accelerat în mod neaşteptat în iunie, în pofida perturbărilor înregistrate în activitatea porturilor din sudul ţării, scrie Bloomberg.

Creşterea exporturilor va încetini probabil în cea de-a doua jumătate jumătate a anului din perspectiva bazei ridicate de anul trecut, arată Zhou Hao, analist Commerzbank.

Cât priveşte importurile, acestea şi-au încetinit creşterea, sugerând că redresarea cererii interne ar putea pierde din suflu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO