Business Internaţional

Economia Chinei dă semne de oboseală: Activitatea de producţie încetineşte pentru prima dată din aprilie 2020

Economia Chinei dă semne de oboseală: Activitatea de...

Autor: Alex Ciutacu

01.09.2021, 12:43 165

Unul dintre cei mai importanţi indicatori ai activităţii de producţie din China s-a contractat pentru prima dată din primele luni ale pandemiei până în prezent, în contextul în care noile focare apărute în ţară pun presiune pe o economie care deja dădea semne de oboseală, potrivit FT.

Indicele Caixin al managerilor din producţie – un sondaj independent al activităţii din fabrici – s-a situat la 49,2 de puncte în august, sub pragul de 50 de puncte care separă expansiunea de contracţie. Este prima evoluţie în jos din aprilie 2020 până acum.

Datele au fost publicate cu o zi după cifrele oficiale care au arătat o situaţie la limita contracţiei, adică la 50,1 de puncte – cele mai slabe date PMI din februarie 2020.

Totodată, cifrele referitoare la sectorul de servicii au trecut în teritoriu negativ pe măsură ce revenirea focarelor a pus presiune pe activitatea economică.

Aceste date sunt cele mai concludente pe care le avem până acum legate de oboseala economiei chineze, care a reuşit anul trecut să depăşească alte mari economii ale lumii bazându-se chiar pe revenirea industriei.

Acum, China se confruntă cu o cerere mai slabă la export, preţuri ridicate la metrii prime şi o încetinire a activităţii în sectorul imobiliar.

Mai mulţi analişti au decis să îşi revizuiască în jos estimările de creştere pentru China şi se aşteaptă la noi măsuri care să impulsioneze economia, după ce banca centrală a luat deja o serie de măsuri pentru a injecta mai multe lichidităţi în sistemul financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO