Business Internaţional

Economia Chinei dă semne de oboseală: Exporturile chineze au coborât cu 3% faţă de anul trecut, cel mai mare declin consemnat

Economia Chinei dă semne de oboseală: Exporturile chineze au coborât cu 3% faţă de anul trecut, cel mai mare declin consemnat

Autor: Teona Tomoiaga, Mediafax

14.10.2019, 12:03 186

Declinul exporturilor Chinei s-a accelerat în septembrie, în timp ce importurile s-au contractat pentru a cincea lună consecutiv, relatează Reuters.

Acest fapt indică slăbirea economiei şi necesitatea unor noi măsuri de stimulare în contextul războiului comercial cu Statele Unite, transmite sursa citată.

Datele vor întări, probabil, aşteptările conform cărora Beijingul va fi nevoit să adopte noi măsuri de stimulare pentru a evita o încetinire puternică a activităţilor economice, în pofida unor semne de atenuare a tensiunilor comerciale între cele două părţi.

În urma discuţiilor de săptămâna trecută, preşedintele Donald Trump a prezentat prima fază a unui acord care trebuie să pună capăt războiului comercial şi a suspendat riscul majorării tarifelor pe 15 octombrie.Cu toate acestea, tarifele existente rămân, iar oficialii celor două mari economii ale luimii au spus că mai sunt multe de făcut înainte ca acordul să fie convenit.

Totodată, Washingtonul a impus, de la 1 septembrie, tarife de 15% pentru importuri din China în valoare de peste 125 miliarde de dolari, Beijingul răspunzând cu tarife de retorsiune.

Exporturile chineze au scăzut cu 3,2% faţă de anul anterior, cel mai mare declin consemnat din luna februarie, potrivit datelor vamale publicate luni. Analiştii anticipau un declin de 3%, potrivit unui sondaj realizat de Reuters, după o scădere de 1% consemnată în luna august.

”Datele sugerează încetinirea cererii la nivel global, care s-a adăugat presiunii tarifelor americane intrate în vigoare în septembrie”, comentează analiştilor firmei Capital Economics.

Importurile totale au scăzut în septembrie cu 8,5%, după un declin de 5,6% în august, evoluţia fiind cea mai slabă consemnată după luna mai. Analiştii anticipau un declin al importurilor de 5,2%.

China a raportat pentru luna trecută un excedent comercial de 39,65 miliarde de dolari, comparativ cu un surplus de 34,84 miliarde de dolari în august. Analiştii anticipau un excedent comercial de 33,3 miliarde de dolari.

Surplusul comercial cu Statele Unite a fost de 25,88 miliarde de dolari în septembrie, în scădere de la 26,96 de miliarde de dolari în august.

În intervalul ianuarie-septembrie, exporturile Chinei în Statele Unite au scăzut cu 10,7% faţă de intervalul similar din 2018, în timp ce importurile din SU au coborât cu 26,4% în aceeaşi perioadă.

 
 
AFACERI DE LA ZERO