Business Internaţional

Economia franceză scade cu cel mai rapid ritm din 50 de ani, iar ce este mai rău abia acum vine

Economia franceză scade cu cel mai rapid ritm din 50 de...

Autor: Dorin Oancea

29.05.2020, 15:02 1578

Economia Franţei s-a contractat mai puţin decât se credea iniţial în primul trimestru, dar s-a afundat în recesiune, iar cele mai rele lucruri abia acum vor veni, anunţă Reuters. citând datele oficiale.

Cea de-a doua cea mai mare economie din zona euro a scăzut 5,3% în primele trei luni ale anului faţă de trimestrul precedent, a declarat agenţia oficială de statistică, revizuind estimarea iniţială de 5,8%.

Aceasta este cea mai mare scădere trimestrială din 1968, când ţara a fost cuprinsă de tulburări civile, proteste în masă şi greve generale.

Economia înregistrase deja un minus de 0,1% în al patrulea trimestru, după o serie de greve declanşate în urma reformei pensiilor, ceea ce înseamnă că Franţa a intrat în recesiune tehnică, definită drept două trimestre consecutive de contracţie.

Guvernul a impus unele dintre cele mai stricte restricţii din Europa de la jumătatea lunii martie, închizând mari părţi ale economiei până la ridicarea acestora, la 11 mai.

Deşi activitatea economică revine treptat, INSEE a estimat la începutul acestei săptămâni că economia se poate contracta cu 20% în al doilea trimestru.

Restricţiile au redus cheltuielile gospodăriilor, în mod tradiţional motorul creşterii franceze, iar scăderea a accelerat în al doilea trimestru. Cheltuielile de consum au scăzut cu un nivel record de 20,2% în aprilie, după reducederea din martie, de 16,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO