Business Internaţional

Economia germană a accelerat, dar aşteptările investitorilor scad. Din Ungaria vin temeri de recesiune

Economia germană a accelerat, dar aşteptările...

Autor: Bogdan Cojocaru

24.05.2016, 20:46 2047

Economia germană este principala piaţă pentru exportatorii români. Mai aproape de România, în Ungaria cresc temerile că eco­nomia se îndreaptă spre rece­siune după ce în primul trimestru această ţară a înregistrat cea mai slabă evoluţie economică din EU.

Între timp, guvernul de la Budapesta a lăsat să se înţeleagă că intenţionează să majoreze de anul viitor salariul minim pe economie cu 26%, potrivit presei locale.

În ceea ce priveşte Germania, barometrul ZEW care măsoară încrederea în economie a actorilor de pe piaţă a scăzut în luna mai la 6,4 puncte după ce în aprilie ajunsese la 11,2 puncte, scrie Le Figaro.

„Creşterea puternică a economiei germane din primul trimestru pare să-i fi luat prin surprindere pe experţii de pe pieţele financiare. Totuşi, se pare că ei nu se aşteaptă ca situaţia economică să se îmbunătăţească în acelaşi ritm de acum încolo. Incertitudinile privind evenimente precum posibilul Brexit inhibă o perspectivă mai optimistă“, arată analiza ZEW.

Economia germană a crescut cu 0,7% în ritm trimestrial în primele trei luni ale anului (faţă de 0,3% în trimestrul anterior) şi cu 2,7% în ritm anualizat. „În special investiţiile şi-au revenit semnificativ la începutul anului“, explică institutul german de statistică.

Economiştii au atenţionat că economia germană nu-şi va putea menţine avansul în al doilea trimestru. Accelerarea de la începutul anului este, în parte, rezultatul iernii blânde, care nu a susţinut activitatea din construcţii, notează the Wall Street Journal.

Încetinirea pare să afecteze întreaga zonă euro. Un indice al Markit care măsoară creşterea activităţii din afaceri din zona euro a scăzut în luna mai la minimul ultimelor 16 luni. Datele destul de solide pentru Germania şi Franţa sugerează probleme mai ales pentru economiile mici, explică Reuters.

Chris Williamson, economistul-şef al Markit, spune că cifrele sunt dezamăgitoare. „Indicatorii anticipativi sugerează, de ase­menea, că este mai probabil ca avansul să slăbească decât să accelereze“, apreciază el. În pofida dovezilor de încetinire, încrederea consumatorilor din zona euro a crescut în mai la cel mai ridicat nivel din ianuarie, după un alt avans în luna anterioară.

În Ungaria, economia a evoluat probabil slab şi în al doilea trimestru, după scăderea abruptă de -0,8% din primul, scrie Portfolio.hu. Mai grav, perspectiva pentru în­treg anul 2016 pare sumbră, după cum arată cel mai precis indicator al ciclurilor din afaceri – indicele HUBE calculat de ING. Dacă direcţia arătată de indicator este corectă, economia maghiară se îndreaptă spre recesiune. HUBE a anticipat scăderea neaşteptată din primul trimestru.

Între timp, guvernul de la Budapesta intenţionează să majoreze salariul minim cu 26% în 2017, cu un an înainte de alegerile parlamentare, potrivit site-ului de ştiri mfor.hu, preluat de Budapest Business Journal. Informaţiile provin dintr-o propunere de amendament la legea bugetului pentru anul viitor.

Dacă salariul minim va fi majorat, acesta va ajunge la 449 de euro pe lună, mai aproape de nivelul de subzistenţă, aşa cum cere opoziţia. Mfor.hu atrage atenţia că manevra va afecta competitivitatea ţării deoarece s-ar putea ca firmele care căutau să investească în Ungaria se vor îndrepta spre ţări cu costuri mai mici ale muncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO