Business Internaţional

Economia germană: Kaiserul zonei euro începe să stârnească îngrijorări

Wolf­gang Schaeuble, ministrul german al finanţelor. AFP/Mediafax Foto

Wolf­gang Schaeuble, ministrul german al finanţelor. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

13.11.2014, 00:04 969

„Cei cinci înţelepţi“, un reputat grup de consilieri economici ai guvernului de la Berlin, şi-au redus drastic prognozele de creştere economică a Germaniei la 1,2% pentru anul acesta şi la 1% pentru 2015. Estimările sunt mai sumbre decât cele ale Comsiei Europene şi ale FMI-ului. Economiştii spun că actualele politici ale guvernului poartă o parte din vină pentru încetinirea economiei.

Germania, cea mai mare economie europeană, este considerată motorul de creştere al zonei euro şi este cel mai mare partener comercial al României.

Guvernul se bazează „mai mult pe redistribuire şi mai puţin pe eficienţă“, apreciază consilierii. Ei au criticat în special reducerea recentă a vârstei de pensionare a persoanelor care au peste 45 de ani în câmpul muncii şi intenţia Berlinului de a introduce în premieră un salariu minim pe economie, de 8,5 euro pe oră, scrie Deutsche Welle.

De asemenea, „înţelepţii“ au de­scris actuala situaţie financiară a ţării ca „nesustenabilă structural“ pe termen lung. Ei i-au cerut cancelarului Angela Merkel să regândească politicile guvernului cât timp economia este încă „în formă“. Merkel a promis că va „studia serios“ recomandările consilierilor.

În cea mai recentă prognoză, CE estimează creştere economică de 1,3% pentru Germania anul acesta şi de 1,1% anul viitor. FMI este mai optimist şi vede creşteri de 1,4% respectiv 1,5%. „Cei cinci înţelepţi“ au estimat iniţial că PIB-ul german va avansa cu 1,9% în 2014.

Vineri, politicienii vor şti dacă Germania a reintrat în recesiune. Aşteptările sunt ca economia să fi evitat căderea la mustaţă, cu o creştere de 0,1% în cel de-al treilea trimestru, notează BBC. Temerile au fost alimentate în ultimele luni de o cascadă de veşti rele. În august producţia industrială a scăzut cu cel mai rapid ritm din ultimii cinci ani. De asemenea, exporturile sunt în scădere, la fel şi încrederea investitorilor.

Unii observatori reproşează guvernului că vrea să aducă bugetul la echilibru, limitând cheltuielile, în vremuri în care economia şi zona euro au nevoie de investiţiile germane. Mai multe analize arată că aproape 40% dintre poduri şi 20% dintre autostrăzi sunt în stare critică şi au nevoie de raparaţii.

În urmă cu doar câteva săptămâni, ministrul german al finanţelor Wolf­gang Schaeuble a anunţat, cu mândrie, că 2015 va fi anul bugetului echilibrat  - zeroul cel negru, sau „schwarze null“ în germană.

Pentru prima dată în ultimele zeci de ani, Germania nu va mai trebuie să facă datorii noi. Zeroul negru are puţini fani în afara Germaniei. Atât FMI cât şi BCE cer Germaniei să celtuiască mai mult pentru a stimula creşterea economică în interior şi în zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO