Business Internaţional

Economia Germaniei, frânată de factorii externi, este ţinută pe creştere de consumul intern

Economia Germaniei, frânată de factorii externi, este...

Autor: Catalina Apostoiu

24.05.2019, 00:05 420

Cheltuielile consumatorilor au înregistrat cea mai puternică creştere din ultimii aproape opt ani în primul trimestru, ajutând economia să avanseze cu 0,4%.

Încrederea sectorului de business german a atins în mai cele mai scăzute cote din ultimii peste patru ani în condiţiile în care escaladarea tensiunilor comerciale la nivel mondial şi-a pus o puternică amprentă negativă asupra perspectivelor, scrie Bloomberg.

Dublată de un indicator care a semnalat continuarea declinului sectorului manufacturier şi scăderea comenzilor noi, scăderea indicelui Ifo reaminteşte cât de fragilă este situaţia celei mai mari economii europene. Declinul indicatorului Ifo a depăşit aşteptările.

Sectorul privat al Germaniei a consemnat o îmbunătăţire la nivelul producţiei pentru a doua lună consecutivă în mai în pofida unei încetiniri a serviciilor şi o scădere a forţei de muncă din sectorul manufacturier. Indicatorul PMI al IHS Markit a avansat la 52,4 de la 52,2 în luna anterioară. Econo­miştii anticipaseră o scădere. Spre deosebire de Germania, Franţa, a doua mare economie a zonei euro, a înregistrat un reviriment mai puternic al sectorului privat, a cărui activitate a avansat cu cel mai rapid ritm din ultimele şase luni, potrivit Financial Times.

Indicatorul pentru întreaga economie a zonei euro a arătat o uşoară creştere a nivelului de activitate graţie unui avans modest al sectorului serviciilor. În schimb, producătorii zonei euro rămân sub presiune din cauza cererii slabe la nivel mondial şi nesiguranţei de ordin politic.

Revenind la Germania, în timp ce factorii externi îi afectează creşterea economiei din cauza creşterii mai slabe la nivel mondial, partea internă rezistă deocamdată, scrie Bloomberg.

Cheltuielile consumatorilor au înregistrat cea mai puternică creştere din ultimii aproape opt ani în primul trimestru, ajutând economia să avanseze cu 0,4%. Investiţiile de capital şi construcţiile au înregistrat la rândul lor creşteri.

Banca centrală germană declara în această săptămână că soliditatea cheltuielilor consumatorilor este probabil una temporară în contextul în care efectul măsurilor fiscale introduse la începutul anului s-ar putea disipa. Aceasta a avertizat că trendul de bază al economiei rămâne unul modest şi că declinul industriei s-ar putea intensifica.

La rândul său, preşedintele Ifo Clemens Fuest, a declarat că graţie consumului solid se aşteaptă la o stabilizare a economiei, dar în niciun caz la o „redresare puternică“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO