Business Internaţional

Economia Germaniei începe să vadă din nou lumina de la capătul tunelului. Dar optimismul e fragil

Economia Germaniei începe să vadă din nou lumina de la...

Autor: Catalina Apostoiu

26.05.2020, 00:05 708

Companiile şi consumatorii din Germania şi-au redus chel­tu­ielile chiar înainte ca impactul restricţiilor anticoronavirus să în­ceapă să fie resimţit din plin, aruncând cea mai mare eco­no­mie a Europei în recesiune la începutul anului, scrie Bloomberg.

Investiţiile în utilaje au scăzut cu 6,9% în primul trimestru, iar cheltuielile gospodăriilor au scăzut. Cheltuielile guver­namentale şi construcţiile au atenuat oarecum plonjonul.

Economia a suferit cel mai puternic declin din mai mult de un deceniu în primul trimestru, deşi majoritatea restricţiilor menite să stăvilească pandemia au fost instituite cu o săptămână înaintea perioadei respective. Sondajele indică un colaps şi mai dramatic în aprilie înainte de oarecare semne incipiente de redresare în această lună.

Guvernul german a mobilizat deja peste 1.000 miliarde de euro pentru susţinerea gospodăriilor şi companiilor şi lucrează acum la un plan ce va include instrumente supli­mentare pentru întărirea redresării economice. Banca centrală germană a arătat că trimestrul doi va marca punctul maxim al declinului în condiţiile în care restricţiile au început să fie ridicate. Totuşi, aceasta a avertizat că perspectivele sunt caracterizate de un grad ridicat de nesiguranţă.

Companiile şi furnizorii de servicii continuă să raporteze scăderi dramatice de producţie în această lună, deşi într-un ritm mai lent decât în aprilie.

Totuşi, situaţia din Germania este mai bună decât cea din restul zonei euro. Aceasta în parte pentru că ţara a înregistrat un succes mai mare în aducerea sub control a virusului şi a relaxat restricţiile de carantină mai devreme.

De asemenea, economia este mai dependentă de sectorul manufacturier şi comerţ, care, deşi grav afectate, au trecut prin criză mai uşor decât industriile serviciilor şi turismului, care sunt dominante în sudul Europei.

Comisia Europeană se aşteaptă ca economia germană să se contracte cu 6,5% în acest an, cea mai profundă recesiune de la cel de-al doilea război mondial. Declinul va fi însă mai blând decât cel de peste 9% din Italia, Spania şi Grecia.

Încrederea companiilor germane a crescut în mai după cel mai dramatic declin din istorie suferit în aprilie, în condiţiile în care o revenire treptată la activitatea normală întăreşte aşteptările sectorului de business, potrivit Reuters.

Indicatorul institutului ifo a urcat la 79,5 în mai de la 74,2 în aprilie. Economistul ifo Klaus Wohlrabe arată că institutul anticipează un declin de două cifre în T2. „Economia germană vede din nou lumina de la capătul tunelului, dar suntem încă departe de optimism“, arată acesta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO