Business Internaţional

Economia Germaniei merge spre bine, dar se va mai descurca dacă este lovită de un al doilea val de pandemie? „Nu există fonduri nelimitate pentru cheltuieli fiscale.“

Economia Germaniei merge spre bine, dar se va mai...

Autor: Catalina Apostoiu

24.07.2020, 00:05 349

În pofida unui declin fără precedent al cererii în trimestrul doi, economia germană, cea mai mare din Europa, a rezistat relativ bine în faţa pandemiei.

Totuşi, un al doilea val major de infectări ar putea schimba lucrurile dramatic, scrie Deutsche Welle.

Economia germană a trecut cu bine prin prima fază a pandemiei de coronavirus, graţie în parte unui pachet de susţinere fără precedent de 750 mili­arde de euro care a avut me­nirea să evite insolvenţele, disponibilizările în masă şi creşterea sărăciei.

Creditele cu dobânzi reduse acordate companiilor, extinderea subvenţiilor salariale pentru muncitorii aflaţi în şomaj tehnic şi ajutorul de stat destinat celor mai mari companii locale au diminuat şocul financiar generat de pandemie.

Susţinerea i-a făcut de asemenea pe consumatorii germani mai încrezători.

Indicele încrederii consumatorilor, publicat de institutul GfK, a urcat la -0,3 pe august de la -9,4 în luna anterioară, potrivit Reuters. Reducerea TVA a avut în mod clar o contribuţie, arată Rolf Buerkl, cercetător GfK.

Acesta a avertizat totuşi că efectul ar putea fi unul temporar odată cu expirarea reducerii TVA în ianuarie 2021.

Consumatorii au devenit de asemenea mai optimişti cu privire la evoluţia economiei ca întreg.

Buerkl avertizează însă că un al doilea val ar spulbera rapid orice speranţă de redresare economică. Dacă acesta se va materializa, acest lucru se va întâmpla probabil în toamnă sau în iarnă şi ar veni în acelaşi timp în contextul unei noi runde de protecţionism împotriva Europei din partea Washingtonului şi al Brexitului, scrie DW.

Nu este nici măcar nevoie ca Germania să fie lovită de o creştere masivă a infectărilor. Este suficient ca alte părţi ale lumii să fie dur afectate de pandemie pentru ca aceasta să sufere.

Pe lângă temerile de ordin geopolitic, un posibil al doilea val ar lovi chiar în condiţiile expirării unei modificări temporare a legii insolvenţei din Germania, în septembrie. Stefan Kooths, de la Institutul Kiel, anticipează o creştere puternică a numărului de insolvenţe în octombrie.

Amploarea intervenţiei iniţiale a guvernului german a ridicat semne de întrebare cu privire la măsurile de stimulare care ar mai putea fi lansate în cazul unui al doilea val. Nemţii şi-au pus deoparte economii, însă cea mai fragilă parte a economiei, sectorul corporate, are în continuare nevoie de stabilizatori mai puternici, argumentează Kooths.

La rândul lui, programul Kurzarbeit ar putea fi prelungit, dar nu poate substitui toate pierderile companiilor, potrivit lui Kooths.

Nici chiar cea mai mare economie a Europei nu poate diminua toate efectele negative ale pandemiei.

„Nu există fonduri nelimitate pentru cheltuieli fiscale“, avertizează Hubertus Bardt, director de cercetare la Institutul Economic German.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO