Business Internaţional

Economia ISIS: petrol vândut pe piaţa neagră, benzină, taxe, contrabandă cu antichităţi. Cine cumpără?

Petrolul şi benzina produse de Statul Islamic sunt cumpărate şi de armatele duşmane, cum ar fi cele ale regimului sirian şi ale luptătorilor rebeli

Petrolul şi benzina produse de Statul Islamic sunt cumpărate şi de armatele duşmane, cum ar fi cele ale regimului sirian şi ale luptătorilor rebeli

Autor: Bogdan Cojocaru

17.11.2015, 19:55 9568
Statul Islamic controlează active de peste 2.000 de miliarde de dolari, potrivit estimă­rilor prudente ale Reuters. Venitul anual curent al organizaţiei este de aproape trei miliarde de dolari. Aceasta face ca ISIS să fie un duşman bogat şi cu resurse pentru coaliţia internaţională ce începe să se închege contra mişcării teroriste.

ISIS controlează, de asemenea, un teritoriu cu o populaţie de aproximativ zece milioane de oameni, oameni şi afaceri care plătesc taxe organizaţiei teroriste, fie că vor să rămână şi să trăiască sau să funcţioneze în aceste terotorii, fie că vor să plece de acolo.

Controlând un teritoriu de mărimea Marii Britanii, de exemplu, Statul Islamic şi-a adus sub control mai multe câmpuri petrolifere din Siria şi Irak. Cu banii din vânzarea acestui petrol reuşeşte să-şi finanţeze operaţiunile militare din regiune, scrie CNBC. Tot cu aceşti bani Statul Islamic îşi consolidează alianţele cu triburile din regiune. Capacitatea actuală de producţie de petrol poate aduce ISIS venituri de 2-4 milioane de dolari pe zi, la un preţ de 25-50 de dolari barilul. Venitul curent din astfel de activităţi este în jur de 1,5 milioane de dolari pe zi. Organizaţia nu şi-ar putea vinde ţiţeiul dacă nu ar poseda o adevărată flotă de transportoare de petrol. Până nu demult, la centrele de încărcare ale câmpului al-Omar din Siria coloanele de şase kilometri de cisterne erau ceva obişnuit. Unii şoferi aşteptau şi o lună să le vină rândul la încărcare printr-un proces temeinic organizat.

În total, ISIS controlează peste 60% din capacitatea de producţie de ţiţei a Siriei şi aproape 10% din capacitatea de producţie a Irakului.

Petrolul alimentează maşina de război a ISIS, asigură energie şi oferă jihadiştilor fanatici influenţă majoră asupra vecinilor. Operaţiunile petroliere ale ISIS îi forţează chiar şi pe inamicii organizaţiei să facă comerţ cu ea, notează Financial Times.

Zecile de interviuri cu traderi sirieni, cu ingineri petrolişti şi cu specilişti în informaţii occidentali relevă opera­ţiuni petroliere şi o organizare de anvergura unei companii de stat care recrutează activ muncitori şi manageri cu experienţă oferind în schimb salarii competitive.

Rutele „comerciale“ ale ISIS sunt patrulate şi apărate de deja arhicunoscutele camionete Toyota. Producătorului auto japonez  i-a fost cerut de către guvernul SUA să investigheze cum atât de multe maşini au ajuns la ISIS. Organizaţia teroristă controlează, de asemenea, rute de transport către Iordania, Iran, Kurdistan şi Turcia.

Aceste rute dau primele indicii despre cine cumpără petrolul şi benzina jihadiştilor. Jihadiştii produc şi benzină mulţumită zecilor de rafinării mici şi mari din teritoriile ocupate de ei deţinute fie de organizaţie, fie de „întreprinzători“ locali.

Benzina şi petrolul ISIS sunt consumate în cea mai mare parte de teritoriile controlate de grup, însă surplusul este „exportat“. Oraşele şi satele din vecină­tate, din zonele cu care organizaţia este în război, precum cele din nordul Siriei controlate de rebeli, şcolile, spitalele, fabricile şi magazinele de acolo nu au alte surse de combustibil în afară de petrolul ISIS. Chiar şi armata rebelilor cumpără benzina produsă în teritoriile ISIS. Oamenii de afaceri locali puteau trimite convoaie de până la 30 de cisterne cu petrol de la puţurile controlate de ISIS până în părţile din Siria deţinute de insurgenţi în plină zi, fără ca aceastea să fie atacate sau distruse. Grupul militant chiar permitea acestor tipuri de caravane să treacă mai repede de punctele sale de control.

O parte din petrol este vândut în Turcia, prin diverse metode: cu ajutorul cailor, măgarilor sau al maşinilor special adaptate să ascundă combustibil. Traderii spun că pot încărca cel puţin 20 de barili, în valoare de 400 de dolari, pe un pickup Kia.

„Petrolul este, de asemenea, transportat cu petroliere până în Iordania prin provincia Anbar, până în Iran prin Kurdistan“, explică într-un interviu pentru CNN Luay al-Khatteeb, directorul Iraq Energy Institute.

Petrolul ISIS este cumpărat chiar şi de regimul sirian, potrivit Reuters. Acest regim, condus de preşedintele Bashar Assad, ar trebui să fie duşmanul de moarte al ISIS.

Până acum, atacurile statelor occidentale şi ale aliaţilor nu au vizat câmpurile petroliere şi rafinăriile mari deoarece ar fi pusă în pericol viaţa a sute de civili şi ar fi perturbată grav economia locală, de care depind civilii. Dacă rămâne intactă, industria petrolieră locală va susţine economia după eliminarea ISIS.

Cât despre celelalte produse vândute prin contrabandă de ISIS, antichităţile, acestea se găsesc din abundenţă în teritoriile ocupate de organizaţia teroristă. Site-urile arheologice şi muzeele de acolo sunt pline de astfel de obiecte care, datorită dimensiunilor, sunt uşor de ascuns şi de transportat în străinătate.

Despre donaţii se crede că acestea provin în cea mai mare parte de la simpatizanţi bogaţi din ţările din Golf. Mai ales Qatar a fost criticat pentru legăturile financiare cu acest grup terorist.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO