Business Internaţional

Economia Italiei a scăzut cu 0,3% în ultimele trei luni din 2019

Economia Italiei a scăzut cu 0,3% în ultimele trei luni...

Autor: Mihai Gongoroi

31.01.2020, 12:56 188

Biroul de statistică italian (ISTAT) a raportat vineri că economia Italiei s-a contractat în mod neaşteptat cu 0,3% în trimestrul al patrulea din 2019, cea mai negativă evoluţie din 2013 încoace, transmite site-ul publicaţiei TheGuardian. 

ISTAT a pus evoluţia negativă a economiei pe seama cererii externe slabe. În ansamblu, industria prelucrătoare şi agricultura italiană s-au contractat, în timp ce sectorul serviciilor a stagnat în linii mari.

Economiştii se aşteptau în mare parte ca economia italiană să stagneze, însă nicio prognoză nu estima o scădere a PIB.

Datele privind evoluţia economiei Italiei vin după o altă contracţie neaşteptată anunţată vineri, chiar în ziua în care Marea Britanie părăseşte oficial Uniunea Europeană.

Institutul francez de statistică a raportat că economia Franţei a scăzut în ritm de 0,1% în ultimele trei luni din 2019, evoluţie venită în contextul în care a fost marcată o încetinire a consumului (creştere de 0,2% de la 0,4% în trim. 3) şi implicit a cererii domestice, concomitent cu o scădere puternică a ritmului de creştere a investiţiilor efectuate de companii (avans de numai 0,3% faţă de 1,3%).

Totodată, parcursul slab al celor două economii din ultima parte a anului 2019 este dublat de faptul că şi Germania, cea mai mare economie europeană, a cochetat cu recesiunea anul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO