Business Internaţional

Economia Italiei, dată peste cap de pandemie: Deficitul bugetar va ajunge până la finalul anului la aproape 11% din PIB. Uniunea Europeană sare în ajutor cu 200 de miliarde de euro

Economia Italiei, dată peste cap de pandemie: Deficitul...

Autor: Eduard Ivanovici

07.10.2020, 14:00 597

Italia, prima ţară europeană care a simţit impactul economic al coronavirusului, se aşteaptă ca deficitul bugetar să crească masiv anul acesta, potrivit AFP.

Deficitul din 2020, diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile guvernamentale, va ajunge până la 10,8%, potrivit autorităţilor de la Roma, urmând să scadă anul viitor la 7%.

Cu aproape 36.000 de decese cauzate de coronavirus, Italia va înregistra o creştere economică de 6% în 2021, fiind ajutată de un pachet al Uniunii Europene de peste 200 de miliarde de euro. Cabinetul premierul Giuseppe Conte spune că anul 2021 va aduce o creştere de 3,8%, urmată de un plus de 2,5% în 2023.

Totuşi, banca Intesa Sanpaolo şi-a exprimat dubiile în ceea ce priveşte nota „optimistă” a scenariului iniţiat de guvern.

În septembrie, încrederea economică din zona euro a continuat să se îmbunătăţească, însă într-un ritm mai încet întrucât creşterea numărului de infecţii cu coronavirus generează incertitudini de-a lungul regiunii. Indexul Comisiei Europene a crescut pentru a cincea lună la 91,1, întrecând estimările economiştilor. Totuşi, încrederea rămâne la 30% sub nivelurile de dinainte de criză, iar avântul creat odată cu relaxarea măsurilor de distanţare socială a început să dispară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO