Business Internaţional

Economia Marii Britanii se contractă în timp ce Macron îl avertizează pe Boris Johnson că refuzul de a plăti factura Brexit ar arunca ţara în haos

Economia Marii Britanii se contractă în timp ce Macron...

Autor: Catalina Apostoiu

11.06.2019, 00:05 511

În urma declinului de 3,9%, cel mai puternic din iunie 2002, economia ca întreg s-a contractat pentru a doua lună consecutiv.

„BoJo“ nu este încă prim-ministru, dar comentariile sale dau deja fiori reci Bruxellesului, scrie Le Figaro. În cadrul unui interviu acordat Sunday Times, candidatul la poziţia de premier al Marii Britanii şi-a precizat planurile privitoare la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Fervent apărător al unui Brexit dur şi favorit în cursa pentru şefia partidului conservator, Boris Johnson promite că va face tot posibilul pentru ca ţara sa să iasă din Uniune cel mai târziu pe 31 octombrie.

În plus Boris Johnson avertizează Bruxellesul că va refuza ca Marea Britanie să plătească factura Brexit până când UE nu va accepta condiţii mai bune de divorţ. „Banii vor fi păstraţi până ce vom avea mai multă claritate cu privire la direcţia de urmat“, a declarat acesta.

Acordul încheiat între Londra şi Bruxelles, dar respins de parlamentul britanic prevede ca Marea Britanie să-şi onoreze angajamentele asumate în cadrul bugetului plurianual pe perioada 2014-2020.

Factura se ridică la aproximativ 45 miliarde de euro. O sursă apropiată preşedintelui francez Emmanuel Macron a avertizat că o astfel de decizie ar echivala „cu un default suveran, cu consecinţele cunoscute“.

„Neonorarea obligaţiilor de plată înseamnă încălcarea unui angajament internaţional, echivalent cu un default pe datoria suverană, cu consecinţele cunoscute“, a avertizat sursa citată.

Economia Marii Britanii dă deja semne de slăbiciune. Fabricile britanice şi-au redus producţia în cel mai alert ritm din aproape 17 ani în aprilie după evaporarea impulsului dat de stocarea de produse în contextul Brexitului, iar producătorii auto au mers mai departe cu închiderile de fabrici anunţate, scrie Bloomberg.

În urma declinului de 3,9%, cel mai puternic din iunie 2002, economia ca întreg s-a contractat pentru a doua lună consecutiv. Producţia auto a scăzut cu un sfert. PIB-ul a scăzut cu 0,4%, cel mai pronunţat declin lunar din martie 2016, economia riscând să sufere o încetinire dramatică în acest trimestru.

Construcţiile şi industria dominantă a serviciilor nu au oferit niciun suport în aprilie, datele PMI de săptămâna trecută sugerând că economia nu a înregistrat o îmbunătăţire semnificativă în mai.

Pe de altă parte, nesiguranţa legată de Brexit din Marea Britanie a dus la o creştere a investiţiilor străine în celelalte 27 de ţări membre ale UE în decursul celor trei ani de la referendum, relevă o analiză Financial Times.

Capitalul investit în EU27 a crescut cu 43% în cei trei ani până în primul trimestru al acestui an, faţă de cei trei ani anteriori. Spre deosebire, Marea Britanie a suferit o scădere de 30% a investiţiilor. Capitalul investit în cele 27 de state membre ale UE în perioada respectivă s-a ridicat la 340 mld $, faţă de 237 mld $ în cei trei ani anteriori.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO