Business Internaţional

Economia mondială are în faţă noi inamici contra cărora se poate apăra doar dacă ţările cooperează: viruşii. Pot infecta animale, oameni, pot îngheţa comerţul şi turismul

Locul de pornire a unei epidemii de pneumonie cauzate de un coronavirus într-un oraş din China a fost identificat ca fiind o piaţă de peşte unde se vindeau şi animale vii.

Locul de pornire a unei epidemii de pneumonie cauzate de un coronavirus într-un oraş din China a fost identificat ca fiind o piaţă de peşte unde se vindeau şi animale vii.

Autor: Bogdan Cojocaru

18.01.2020, 21:24 1290

Autorităţile germane ridică garduri la graniţa cu Polonia pentru a preveni ca epidemia de pestă porcină din estul Europei să infecteze unul dintre cei mai mari producători de carne de porc din Europa. 

Polonia a devenit şi epicentrul unei noi epidemii de gripă aviară, iar câteva state au suspendat importurile de carne de pasăre de la fermele poloneze. Între timp, un oraş din China a devenit centrul atenţiei lumii din cauza unei epidemii de pneumonie produse de un virus ce ar avea legătură cu virusul care a produs ucigătoarea epidemie de SARS din 2002-2003. 

Costurile umane ale epidemiilor scad, dar costurile pentru economie cresc în vremuri în care la nivel internaţional se pune accent mai mult pe protecţionism şi individualism şi mai puţin pe cooperare pentru stimularea comerţului şi a creşterii economiei. 

Scenariu: o formă nouă, misterioasă, de gripă care poate duce la pneumonie începe să afecteze populaţia Chinei, de unde se răspândeşte într-o variantă modificată, după două ierni deosebit de blânde, urmate de primăveri friguroase şi umede, în statele vecine. Nimeni nu ştie proporţiile la care a ajuns boala în China, dar în Hong Kong, spre exemplu, la un moment dat, 10% din muncitorii oricărei fabrici nu mai pot veni la muncă. Unii dintre bolnavi trebuie să stea acasă sau la spital, la tratament, şi o lună. Apar cazuri de îmbolnăvire cu gripa misterioasă, la început izolate, apoi din ce în ce mai multe, în Rusia, apoi în Ucraina. Boala capătă proporţiile unor epidemii în ţările mai sărace din Europa de Est. Ungaria, Germania şi Austria impun la graniţe restricţii de circulaţie pentru maşini şi călători. Tirurile stau la cozi interminabile, uneori şi câte 3-4 zile, la graniţă în aşteptarea procedurilor de decontaminare mai stricte ca niciodată. Taberele de refugiaţi din Balcani sunt în carantină. Europa de Est abia 

şi-a revenit dintr-o altă epidemie de proporţii, cea de pestă porcină - răspândirea bolii a fost stăvilită prin garduri la graniţe şi sacrificarea a milioane de porci domestici şi sălbătici. Cifrele privind îmbolnăvirile raportate de Beijing sunt privite cu suspiciune de analiştii occidentali. Suspiciunile le sunt alimentate de încetinirea accelerată a economiei, care în trimestrele de iarnă din ultimii ani a încetinit de la puţin sub 6% la 4%. Interpretarea datelor: fabricile şi-au încetinit producţia din cauza muncitorilor bolnavi care n-au mai putut veni la muncă. În mai multe state asiatice, efectele virusului sunt comparabile cu cele din China. În Europa de Est, pe lângă încetinirea producţiei şi a serviciilor în perioada iernii din cauza concediilor medicale, economiile sunt afectate şi de restricţiile de tranzit vamal.  Acesta este doar un scenariu, dar violenţa cu care epidemia de pestă porcină a infectat Europa de Est şi afectează China sugerează că alte virusuri se pot manifesta la fel. Iar alte virusuri au început deja să se manifeste. Polonia, pe lângă epidemia de pestă porcină,  a devenit focar de gripă aviară, iar China chiar se confruntă cu un virus misterios care produce pneumonie la oameni. 

Pesta porcină afectează Polonia din 2014, ceea ce ar fi putut pune la timp în gardă celelalte state est-europene. Astăzi, virusul mortal pentru porci face ravagii în România şi Bulgaria şi a avansat până la graniţa cu Germania, unul dintre cei mai mari producători de carne de porc din Uniunea Europeană. Autorităţile germane sunt în alertă şi construiesc garduri la graniţele cu Polonia. 

Spre exemplu, autorităţile din Saxonia vor să oprească răspândirea bolii prin intermediul porcilor mistreţi veniţi din Polonia construind un gard electrificat de 4,5 kilometri într-un sector cu risc ridicat, potrivit Euronews. Criza de carne de porc din China a fost până acum mană cerească pentru producătorii şi exportatorii germani. 

În alte state din Europa de Est circulă teorii cum că epidemia este una inventată, o poveste care are ca scop eliminarea unui număr cât mai mare de porci pentru crearea unei crize de carne şi creşterea preţurilor. În Ungaria, prin presa locală circulă poveşti cu cazuri de porci morţi despre care medicii veterinari locali spun că au fost infectaţi cu pestă porcină, fapt respins de autorităţile centrale. Autorităţile veterinare bulgare au anunţat recent că vor sacrifica 24.000 de porci de la o fermă din nord-estul ţării, notează Reuters. 

Epidemia de pestă din China, unul dintre cei mai mari producători, dar şi consumatori, de carne de porc din lume, schimbă deja condiţiile de pe piaţa de profil internaţională, unde preţurile cresc, alimentând inflaţia şi erodând astfel puterea de cumpărare a populaţiei. Virusul, pentru care nu a fost găsit tratament, a infectat puternic mai multe provincii din Vietnam şi a fost observat şi în Filipine, Indonezia, Coreea de Sud şi Taiwan. 

La sfârşitul anului trecut, autorităţile poloneze au anunţat că au descoperit gripă aviară la curcani din estul ţării, iar presa locală a scris că din cauza noii epidemii ar putea fi ucise 40.000 de păsări. Polonia este cel mai mare producător de carne de pasăre din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat, şi nu s-a mai confruntat cu o epidemie de gripă aviară din 2017.  Autorităţile poloneze au explicat că virusul este un subtip al H5N8 care poate pune în pericol şi sănătatea oamenilor. Filmări ale televiziunii private Polsat arată cum maşini de poliţie blochează drumuri în zona infectată. Africa de Sud şi Azerbaidjan au interzis deja importurile de carne de pui şi produse din carne din Polonia. Autorităţile din Letonia le-au cerut fermierilor să ia măsuri speciale de monitorizare şi protecţie. Belarusul este în alertă. Virusul a fost depistat şi în India.

În oraşul Wuhan din China a izbucnit luna trecută o epidemie de pneumonie, autorităţile raportând 41 de cazuri până săptămâna trecută. Organizaţia Mondială a Comerţului suspectează că noul virus are legătură cu familia de virusuri ñ coronavirusuri - care a cauzat epidemia de SARS (sindromul respirator sever acut) în urma căreia au murit aproape 800 de oameni în 2002-2003. Tot un coronavirus este vinovat şi de sindromul respirator din Orientul Mijlociu, identificat la început în Arabia Saudită în 2012 şi care de atunci a cauzat moartea a 851 de oameni la nivel global. Specialiştii au descoperit că virusurile de acest fel se transmit de la animale la oameni mai uşor decât se credea.

Despre noul virus se crede că s-a răpândit în oraşul chinez dintr-o piaţă de peşte locală unde erau comercializate şi animale vii. Prin urmare, carnea sau animalele vii ar putea fi mijlocul de transmitere a virusului la om. OMC a asigurat că nu există nicio dovadă clară că boala se transmite de la om la om, scrie Bloomberg. Spre deosebire de epidemia de SARS, cauzată de un virus puternic contagios, de data aceasta nu a fost identificată nicio îmbolnăvire în rândul cadrelor medicale care îngrijesc bolnavii. Noul virus din China a fost identificat în Thailanda la un călător care a venit din China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO