Business Internaţional

Economia mondială primeşte o gură de aer de 1.100 miliarde dolari datorită preţului scăzut al petrolului

Economia mondială primeşte o gură de aer de 1.100...

Autor: Anca Dumitrescu

17.10.2014, 16:57 203

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, este în urcare vineri cu 62 de cenţi, la 86,44 dolari pe baril, pentru contractele cu livrare în decembrie.

Cotaţia petrolului Brent este în prezent cu circa 20% sub media ultimilor trei ani, ceea ce generează economii de circa 1,8 miliarde de dolari pe zi, la nivelul producţiei actuale, estimează Citigroup.

Economiile la nivel mondial vor urca la 1.100 de miliarde de dolari pe an, în condiţiile în care preţul mai mic al ţiţeiului reduce costurile altor mărfuri, lăsând mai mulţi bani consumatorilor şi companiilor pentru alte cheltuieli, a arătat Ed Morse, director pentru cercetări în domeniul mărfurilor la Citigroup.

Preţul petrolului scade în lipsa unor indicii că OPEC, furnizorul a 40% din ţiţeiul mondial, va interveni pentru eliminarea surplusului de ofertă.

Livrările combinate de petrol ale Statelor Unite şi Canadei au crescut anul trecut la cel mai ridicat nivel atins după 1965, datorită exploatării zăcămintelor de şist.

"Scăderea preţului petrolului are ca rezultat şi declinul preţurilor altor mărfuri, începând cu gazele naturale, dar şi pentru cupru, oţel şi produse agricole", a spus Morse.

Preţul mediu al benzinei regular din SUA a scăzut la 3,163 dolari galonul, cel mai redus nivel din ultimii trei ani şi jumătate, potrivit asociaţiei AAA a automobiliştilor din Heathrow, Florida.

Bloomberg Commodity Index se află la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, fiind cu 50% sub un nivel maxim atins în iulie 2008. Cotaţiile cuprului, gazelor naturale şi minereului de fier sunt toate cu mult sub nivelurile lor maxime.

Preţurile mici ale energiei contribuie la reducerea preţurilor mărfurilor, dar şi la încetinirea inflaţiei, iar acest fapt poate provoca îngrijorare în regiuni precum Europa, unde guvernele încearcă să evite deflaţia, care poate amplifica declinul economic.

Potrivit analiştilor intervievaţi de Bloomberg, inflaţia din zona euro ar putea atinge în acest an 0,5%, iar cea la nivel global un nivel de 2,47%, similar cu cel de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO