Business Internaţional

Economia rănită de coronavirus a zonei euro se propteşte de cererea internă pentru a-şi reveni

Vânzările-record din sectorul de retail susţin revenirea economiei blocului de pe urma pandemiei

Vânzările-record din sectorul de retail susţin revenirea economiei blocului de pe urma pandemiei

Autor: Catalina Apostoiu

08.07.2020, 00:08 348

Vânzările de retail din zona euro au înregistrat o creştere record în mai, în timp ce baza industrială a regiunii a consemnat o revenire mai redusă, deter­minând economiştii să argu­menteze că economia puternic afectată de pandemie a blocului contează pe cererea internă pentru a-şi ali­menta recuperarea, scrie Financial Times.

Consumatorii din Europa au ieşit în masă la cumpărături după ridicarea restricţiilor menite să stăvilească răspândirea coronavirusului, drept ur­ma­re vânzările de retail din zona euro urcând cu un pro­cent record de 17,8% în perioada aprilie-mai, peste aşteptările analiştilor ce priveau un avans de 15%.

Cheltuielile consumatorilor din zona euro pe luna mai s-au situat cu doar 5% sub nivelul din urmă cu un an, iar aceste date sporesc speranţe că ridicarea restricţiilor ar putea elibera un val de achiziţii, susţinut de programele de urgenţă lansate de guver­nele europene.

Între timp, comenzile fabricilor germane au crescut cu un procent record de 10,4% în perioada aprilie-mai, însă creşterea s-a situat sub aşteptările majorităţii economiştilor. Noile comenzi interne au avansat cu peste 12%, în timp ce comenzile din restul zonei euro au urcat cu aproape 21%. Însă în restul lumii acestea au consemnat o creştere de doar 2%.

“În mod normal, zona euro asistă mai întâi la o creştere a exporturilor nete, declanşând procesul de revenire, urmată de o redresare a cererii interne. Există însă multe motive să credem că lucrurile stau diferit de această dată, iar ultimele date susţin acest lucru”, arată Carsten Brzeski, economist ING.

Comenzile fabricilor germane s-au situat cu aproape 30% sub nivelul din primul trimestru şi din mai 2019, evidenţiind profunzimea recesiunii mondiale şi cât de mult le va lua fabricilor germane să revină la nivelurile de dinaintea pandemiei.

“În timp ce consumul îşi revine mai uşor, industriei îi ia mai multă vreme să se repună pe picioare”, arată Rosie Colthorpe, economist Oxford Economics.

Producţia industrială a Germaniei a înregistrat o creştere sub aşteptări în mai, evidenţiind provocarea uriaşă pe care cea mai mare economie a Europei o are în faţă, potrivit Bloomberg.

Producţia a avansat cu 7,8% în mai, comparativ cu o estimare de 11,1%. Creşterea urmează unei scăderi record a activităţii în aprilie, provocată de închideri de fabrici.

Sectorul auto german, vital pentru economie, este cel mai puternic afectat de criză. Producţia acestuia a înregistrat o revenire semnificativă în mai, după nivelurile foarte scăzute din aprilie, dar s-a situat cu aproape 47% sub nivelul din februarie 2020, potrivit datelor statistice citate de Financial Times.

VW, BMW şi Daimler şi-au restartat recent multe dintre liniile de producţie şi au readus la lucru mii de muncitori, însă producţia auto germană este de aşteptat să se contracte cu un sfert, la 3,5 milioane de autovehicule în acest an. În timp ce ultimele date indică faptul că economia germană a trecut de ce a fost mai rău, acestea sugerează de asemenea o revenire anevoioasă la nivelurile de dinaintea crizei. Cu economia orientată către exporturi, Germania depinde masiv de evoluţia din restul Europei şi restul lumii.

Guvernul german se aşteaptă ca economia ţării să se contracte cu 6,3% în acest an, cea mai dureroasă recesiune de la cel de-al doilea război mondial. Totuşi, firmele sunt optimiste, scrie Reuters. Un sondaj al institutului Ifo indică faptul că acestea se aşteaptă ca producţia să crească în următoarele trei luni.

Şi ministrul german al economiei, Peter Altmaier, este optimist. Acesta se aşteaptă ca economia ţării să se redreseze din luna octombrie. “Sunt sigur că declinul economiei noastre poate fi stopat după vacanţa de vară şi că din octombrie economia noastră poate reveni pe creştere”, a declarat acesta recent într-un interviu acordat Bild am Sonntag.

O creştere de peste 5% este posibilă în 2021, anticipează acesta.

De optimism dau dovadă şi oficialii francezi cu privire la redresarea celei de-a doua mari economii a zonei euro. Economia franceză iese din declinul provocat de pandemie cel puţin la fel de rapid ca luna trecută, poate chiar uşor mai rapid, anunţa recent guvernatorul băncii centrale a Franţei, Francois Villeroy de Galhau.

Banca estima luna trecută că economia franceză va opera cu 12% sub nivelurile normale până la sfârşitul lunii iunie, faţă de o reducere de 32% anticipată la debutul carantinei din Franţa de la sfârşitul lunii martie.

Economia Franţei ar putea avansa cu un procent fără precedent de 14% în trimestrul al treilea dacă activitatea se va menţine la nivelurile actuale, a anunţat banca centrală.

Dacă ritmul de redresare se menţine, iar pan­demia rămâne sub control, banca a anunţat că şi-ar putea revizui estimarea privind un declin de 10% pe acest an, estimare care este deja mai optimistă decât scăderea de 11% anticipată de guvernul francez.

 

Piaţa auto în revenire

Sectorul auto german, vital pentru economie, este cel mai puternic afectat de criză. Producţia acestuia a înregistrat o revenire semnificativă în mai, după nivelurile foarte scăzute din aprilie, dar s-a situat cu aproape 47% sub nivelul din februarie 2020, potrivit datelor statistice citate de Financial Times.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO