Business Internaţional

Economia de război a Rusiei resimte presiuni crescânde. Rubla s-a prăbuşit la mijlo­cul acestei săptămâni la cel mai scă­zut nivel din peste doi ani, iar Banca Centrală a suspendat achiziţiile de valută pentru restul anului

Economia de război a Rusiei resimte presiuni crescânde....

Autor: Catalina Apostoiu

28.11.2024, 23:24 286

Rubla s-a prăbuşit la mijlo­cul acestei săptămâni la cel mai scă­zut nivel din peste doi ani, în condi­ţiile în care o combinaţie de preţuri scăzute la petrol, noi sancţiuni împo­triva companiilor ruseşti şi cheltuieli guvernamentale în creştere drama­tică pe efortul de război exercită presiuni din ce în ce mai mari asupra economiei Rusiei, scrie Politico.

Banca centrală a ţării a reacţio­nat prin suspendarea achiziţiilor de valută pentru restul anului, măsura urmând să ajute la menţinerea sub control a inflaţiei aflate în creştere puternică, creştere ce a forţat banca centrală să-şi majoreze dobânda de referinţă la 21%. Datele oficiale pun inflaţia la 8,5%, însă sondaje private sugerează că rata reală este cu mult mai ridicată.

Rubla a fost sub presiune con­stan­tă toată vara, însă aceasta s-a in­tensificat după ce SUA au impus o nouă rundă de sancţiuni împotriva Gazprombank, căreia i s-a permis anterior să proceseze plăţile pentru ceea ce a rămas din businessul de ex­port de gaze al Rusiei către Europa. Noul pachet a vizat de asemenea 50 de bănci ruseşti cu conexiuni in­ter­naţionale şi 15 oficiali ruşti din domeniul financiar.

„Pachetele de sancţiuni impuse îşi fac simţite efectele negative, re­sim­ţite de ruşi în principal sub forma inflaţiei ridicate“, arată Grzegorz Drozdz, analist la Conotoxia.

Realizarea de plăţi internaţio­nale reprezintă o provocare uriaşă pentru companiile ruseşti şi una dintre cele mai mari constrângeri asupra economiei, potrivit băncii centrale a Rusiei. Cu noile sancţiuni închizând noi canale pentru astfel de tranzacţii, balanţa comercială a ţării este aşteptată să se înrăutăţească, împingând rubla şi mai jos, notează Financial Times.

„Acum, cumpărătorii de gaze şi petrol din Rusia au nevoie să găsească metode alternative de plată. Noi rute de trimitere a banilor vor fi găsite, însă acest lucru va lua timp“, arată Alexander Potavin, analist la FG Finam.

Potrivit The Telegraph, Kremli­nul încearcă să-i liniştească pe ruşi că nu vor fi afectaţi de prăbuşirea bruscă a rublei. Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a catalogat deprecierea rublei ca fiind „irelevantă“.

Analişti de la BSC Financial Group arată că deprecierea rublei „seamănă cu panica într-un mediu de nesiguranţă“.

Rusia a publicat noi date economice recent evidenţiind ultimele semne de supraîncălzire într-o economie reorganizată pentru a servi scopul susţinerii războiului din Ucraina, război care a secat forţa de muncă a ţării, conform Reuters.

Recrutările masive de către forţele armate şi industriile apărării au lăsat companiile fără muncitori, împingând şomajul la un minim record de 2,3%. Majorările uriaşe de cheltuieli pentru apărare au ajutat Rusia să sfideze aşteptările privitoare la un colaps economic catastrofal în 2022, înregistrând doar un mic declin în anul respectiv.

Economia şi-a revenit în 2023, însă penuriile de forţă de muncă, dobânzile de 21% şi inflaţia ridicată scot la iveală unele dintre fisuri.

UE va discuta un al 15lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, ce vor viza petrolierele care transportă petrol rusesc şi firmele chineze implicate în producţia de drone pentru Moscova.

Un pachet mai semnificativ va fi propus în ianuarie odată cu preluarea preşedinţiei rotative a UE de către Polonia de la Ungaria. Cel de-al 16lea pachet este aşteptat să înăsprească restricţiile asupra fluxurilor de GNL rusesc şi să extindă utilizarea clauzei care obligă subsidiarele firmelor UE din ţări terţe să interzică reexportul anumitor bunuri către Rusia. UE vrea de asemenea să pună presiune pe instituţiile financiare care ajută Rusia să ocolească restricţiile occidentale.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels