Business Internaţional

Economia SUA se confrunta cu cea mai grava recesiune de la al doilea razboi mondial incoace, spune un miliardar american

02.07.2008, 16:56 22

Miliardarul american Eli Broad este de parere ca economia Statelor Unite se confrunta cu "cea mai proasta" perioada din viata lui, in timp ce revenirea pietei imobiliare este "la cativa ani buni distanta", scrie Bloomberg.
"Situatia de fata este mai grava decat orice recesiune cu care ne-am confruntat de la al doilea razboi mondial pana in prezent", a declarat Broad, in varsta de 75 de ani. Broad, fondatorul companiei de constructii rezidentiale KB Home, a mai adaugat ca Statele Unite ar trebui sa fie in stare sa evite o recesiune de dimensiunile celei din anii '30 deoarece acum americanii beneficiaza de suficiente "plase de siguranta".
Economia americana a crescut cu numai un procent in primul trimestru, conform datelor furnizate de Departamentul de Comert al Statelor Unite. Aceste date subliniaza faptul ca ultimele sase luni au fost cele mai slabe din ultimii cinci ani in ceea ce priveste dezvoltarea economica.
In luna mai 49.000 de americani au fost disponibilizati, in timp ce rata somajului a crescut la 5,5%. De asemenea, luna mai a insemnat a cincea luna consecutiva de reducere a salariilor si cel mai mare salt al somajului din ultimii 20 de ani. "Aceasta este cea mai grea perioada din viata mea de adult. Nu cred ca lucrurile se indreapta spre mai bine, cel putin pana la venirea noului presedinte in ianuarie", a declarat miliardarul.
Industria bancara ar putea avea nevoie de capital suplimentar pentru a se proteja de creditele neperformante, conform declaratiilor lui Broad. Bancile americane ar putea avea nevoie de inca 65 de miliarde de dolari (41,1 miliarde de euro) deoarece pierderile si revizuirea negativa a activelor le vor afecta pana in primul trimestru al lui 2009, conform analistilor de la Goldman Sachs Group.
Cele mai mari institutii financiare ale lumii au inregistrat revizuiri negative ale activelor in valoare totala de 400 de miliarde de dolari (253,5 miliarde de euro) si pierderi masive de pe urma crizei ipotecare din Statele Unite.
"Problema este ca oamenii nu cred ca preturile au atins valorile minime. Trebuie sa convingem consumatorii sa cumpere locuinte prin politici federale si reduceri de taxe", a adaugat Broad.
Broad, a carui principala activitate este organizatia sa filantropica de 2,63 mld. dolari (1,66 mld. euro), s-a alaturat luna trecuta actionarilor American International Group in propunerea demiterii lui Martin Sullivan, CEO al companiei de asigurari care a suferit pierderi record in ultima perioada.
AIG, cea mai mare companie de asigurari din lume, unde Broad a activat ca director in perioada 1999 - 2003, si-a pierdut jumatate din valoarea de piata anul trecut si a inregistrat pierderi totale de 13 miliarde de dolari (8,24 miliarde de euro) in urma crizei creditelor ipotecare. "Isi va reveni in timp. Nu se poate intampla peste noapte", a declarat Broad in legatura cu viitorul AIG.

Cine este Eli Broad
Nascut in 6 iunie 1933, Detroit, locuieste in Los Angeles.
Cu o avere estimata la 6,5 miliarde de dolari, Broad ocupa locul 145 in topul celor mai bogati oameni, realizat de revista Forbes.
Este cunoscut in intreaga lume pentru activitati filantropice si pentru colectiile sale de arta.
Si-a castigat averea din afaceri imobiliare prin intermediul firmei sale Kaufan & Broad, devenita acum KB Home.
A infiintat gigantul financiar SunAmerica, acum parte a American International Group (AIG).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO