Business Internaţional

Economia Turciei a crescut cu 8,9% în 2010, dar devine instabilă din cauza creditării excesive

Autor: Catalina Apostoiu

31.03.2011, 14:39 31

Ritmul de creştere a economiei Turciei a accelerat la 9,2% întrimestrul al patrulea, prelungind un boom bazat pe creditaredespre care banca centrală a ţării spune că ar putea ameninţastabilitatea financiară, scrie Bloomberg.

Rata de creştere a avansat de la un nivel revizuit de 5,2% întrimestrul anterior, potrivit datelor biroului de statistică de laAnkara. Analiştii anticipaseră o rată de creştere de 7,4 procente,potrivit unui sondaj Bloomberg. Pe întregul an 2010, produsulintern brut al Turciei a înregistrat o creştere de 8,9%.

Prioritatea băncii centrale este de a încetini ritmul decreştere către ţinta guvernamentală de 4,5% în acest an prinrestricţionarea creditării bancare, declara viceguvernatorulbăncii, Erdem Basci pe 29 martie. Creşterea cererii de importuri,dublată de un avans al preţurilor la mărfuri, umflă deficitulcomercial al ţării. Deficitul de cont curent a consemnat aproape odublare în luna ianuarie faţă de anul anterior până la 5,9 miliardede dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO