Business Internaţional

Economia ucraineana este la un pas de colaps

18.12.2008, 16:45 18

Produsul Intern Brut al Ucrainei a scazut in luna noiembrie cu cel mai rapid ritm din ultimul deceniu, iar presedintele statului, Victor Iuscenko, a avertizat ca situatia urmeaza sa se inrautateasca, scrie The Guardian.

Economia fostei republici sovietice s-a contractat cu 14,4% in luna noiembrie comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit Biroului National de Statistica. Din ianuarie pana in noiembrie, cresterea economica a incetinit pana la 3,6%, jumatate din valoarea ultimilor sapte ani. Realitatea a fost mai aspra decat previziunile analistilor, care estimasera o crestere de 4,6%. Iuscenko a declarat autoritatilor locale ca lunile ce vor urma vor afecta si mai puternic economia ce deja se clatina serios. "In primul trimestru al lui 2009 se asteapta ca PIB-ul sa coboare cu 7 pana la 10%", a declarat el, potrivit delegatului sau de presa.
Ucraina a fost unul dintre statele emergente cel mai puternic lovite de actuala criza mondiala, din cauza dependentei economiei sale de materiile prime. In conditiile in care cererea pentru otel s-a contractat puternic, acelasi trend l-au urmat si preturile, care au contagiat si afacerile si bancile provocand o cadere a pietei titlurilor de valoare. Productia industriala a scazut cu circa 29% in noiembrie, in timp ce productia de otel a scazut la jumatate in aceeasi luna, desi Ucraina este cel de-al optulea producator de otel la nivel mondial. Consumul a avut si el o evolutie descendenta, cresterea anuala inregistrata fiind de doar 1,1% in penultima luna a acestui an, fata de 16% la cat urcase in octombrie. La aceasta evolutie au contribuit si exporturile slabe de produse chimice si prabusirea sectorului constructiilor. Atat importurile, cat si exporturile si-au continuat declinul, in timp ce deficitul comercial in primele zece luni ale lui 2008 a crescut la 16,1 mld. dolari (11,4 mld. euro).
Conflictul dintre presedintele Iuscenko si premierul Iulia Timoscenko a reprezentat un impediment pentru a se actiona in vederea contracararii crizei din ce in ce mai acute, intarziind trimiterea masurilor in Parlament spre a fi aprobate. Acelasi conflict a fost considerat responsabil pentru ca aproape s-a anulat intelegerea cu Fondul Monetar International in privinta unui credit in valoare de 16,5 mld. dolari (11,7 mld. euro). Datele facute publice la inceputul lunii noiembrie de catre Banca Nationala au relevat ca Ucraina a cheltuit 80% din prima transa a imprumutului de la FMI in decurs de o luna de la primire. Banca centrala a cheltuit doar in noiembrie 3,4 mld. dolari (2,4 mld. euro) in interventiile pe care le-a realizat pe piata valutara pentru a apara moneda nationala, grivna.
La inceputul acestei saptamani, partidele presedintelui si al primului-ministru au decis sa formeze o noua coalitie pe care majoritatea observatorilor o percep drept fragila. Cu toate acestea, economistii spun ca ar putea oferi, chiar daca doar temporar, stabilitate.
"In aceste conditii par mai putin probabile noi alegeri parlamentare", este de parere Oleh Yuzefovich, analist la Alfa Capital. "Aceasta decizie va mentine in functie noul guvern si va scuti un timp pretios necesar promulgarii legislatiei anticriza."
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO